Afbeelding

Prinsenliefde

Algemeen 2.522 keer gelezen

"Heb 'n bietje gerommeld op Wikipedia: Kale kop. Onze neije burgemeester hi gínne pony! En de mènne…(tilt zijn steek op)…stî wat aachter in de weij."

Ik ging er afgelopen woensdag eens goed voor zitten toen René d'n Urste (Heikrikkels, Mariaheide) realiteit en zelfspot luchtig combineerde tijdens de Bijzondere Raadsvergadering in het Klooster in Zijtaart. De negen Meierijstadse carnavalsprinsen sloten daar het seizoen 2016-2017 feestelijk af. Deze ludieke bijeenkomst biedt onze hoogwaardigheidsbekleders bovendien de laatste kans elkaar nog eens lekker op de hak te nemen. Het thema deze keer: 'Is onze nieuwe burgemeester wel carnavalswaardig?'

Ik vermoed dat dit onderwerp sterk remmend heeft gewerkt. Het leverde slechts weinig smeuïge, carnavaleske humor op. Wat wáren de heren prinsen lief voor elkaar. Dat ze het goed met elkaar konden vinden, bij elkaar op de barbecue gingen en zo. Prima natuurlijk, maar het had van mij veel 'knetterender' gemogen. Vond slechts twee prinsen, een waarnemend burgemeester èn een wethouder enigszins vlammen…

Patrick d'n Urste (Uilen, Erp) pleitte opstandig en gedreven voor uittreding van Erp uit Meierijstad. Hij complimenteerde waarnemend burgemeester Fränzel met zijn record binnen een jaar een complete gemeente (Veghel) te hebben laten verdwijnen. De 'held van de avond' was voor mij echter Johan d'n Urste (Zandhazen, Boerdonk). Hij werkte het hele rijtje prinsen af om te eindigen met een lofzang op Boerdonk: "Boering is de tuin op het zuiden van Meierijstad!" In de tussentijd was Veghel benoemd tot meest agrarische dorp, want daar is de meeste kak. Begaf hij zich op 'MeToo-terrein': "Tis goewt fiste in die tent op de Veghelse Markt! Daor worre hil wa koei bij de uiers gevat". Reigers (Zijtaart) dronken minder dan Zandhazen omdat ze op één poot staan en burgemeester Van Rooij werd op voorhand benoemd tot 'Jonkheer van Rooij EO (En Omstreken) van Pap tot Gat'.

In de pauze werd Jo Deckers' 'Plekske' weer uit volle borst meegezongen, ging de zaal op muziek van 'Tismarwadegewendbent' zelfs in polonaise. Chaos! In het gedrang riep wethouder Jan Goijaarts: " 't lupt hier hartstikke vaast, d'r moet unne rondweg komme!"

Burgemeester Fränzel sloot de rij en benoemde al die afscheid nemende prinsen, inclusief zichzelf, tot 'zelfhulpgroep'. De meeste kak komt (binnenkort) uit Nijnsel volgens hem. Hij waarschuwde Erp: "Vrijstaat Erp? Gaat niet gebeuren! Uittreding moet door iedereen hier goedgekeurd worden. Die afkoopsom gaat in Erp voor uiterst magere carnaval zorgen!"

Heren prinsen: Volgend jaar méér 'steken' ónder water alstublieft, minder prinsenliefde!...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant