Rini is druk bezig met de voice-overs.
Rini is druk bezig met de voice-overs.

'In de Oranjewijk hing het touwtje uit de brievenbus'

Algemeen 2.355 keer gelezen

VEGHEL | De meesten kennen Rini van Os (78) nog uit de tijd dat hij in de ton stond tijdens veel pronkzittingen. Samen met maatjes Jo Deckers en Willy van de Burgt was succes altijd wel verzekerd. Die tijd is voorbij al gaan de gedachten nog vaak terug naar deze mooie periode. De Oranjewijk film paste precies in zijn plaatje, want hij is daar opgegroeid. Volgende week zaterdag volgt de première in de Industriebioscoop in Veghel

Door: Peter Kuijpers.

De Oranjewijk is de oudste bestaande wijk in Veghel waar de eerste woningen in 1920 werden gebouwd. Na de oorlog is daar in twee fases de rest bijgebouwd. Een echte volkswijk waar ieder elkaar kende en bij elkaar binnenliep. Rini: "Toen wij in de Oranjewijk kwamen wonen, was er nog geen bestrating en was het modderig als het regende en een 'Sahara' als het droog was. Het huis wat wij kregen in de Margrietstraat was voor ons een prachtige woning. We waren een groot gezin, maar we voelden ons daar gelukkig. Men hielp elkaar en je was op de hoogte van elkanders besognes. Er waaide een gezelligheidsvirus door die wijk. Daar hing het touwtje nog echt uit de brievenbus en moeder was altijd thuis. Vooral de burenhulp was zo prachtig dat ik mag hopen, al is het maar voor dertig procent, dat dit ooit terug zal keren."

Prachtig product
Als zeventienjarige jongen begon Rini met optreden op boerenbruiloften. "Daar traden we op als komiek met een accordeonist. Ik nam dat over van mijn vader (Janus van Os) die dat deed met Willem van Doorn. Je sluipt er langzaam in en later belandde ik in de ton." Dan komt er plotseling de vraag of je mee wilt werken aan een film over de Oranjewijk: "Dat verraste me wel, maar ik heb er geen moment over na hoeven te denken of ik het wel zou doen. Er borrelde plots zoveel herinneringen op. Ik moest wel leren dat een film maken even iets anders is dan een zaal toespreken van 500 man. Teksten schrijven, voice-over teksten inspreken en het maken van interviews. Dat was even wennen en nieuw voor mij. Ik maakte er in het begin een veel te vrolijk verhaal van en moest dingen overdoen. Het moeilijkste vond ik de interviews in het begin. Het is uiteindelijk goed gekomen en volgende week zaterdag leveren we een prachtig product af."

Herbouw
De Oranjewijk film lijkt een echo uit het verleden. Rini vervolgt: "Nee, dat zeker niet. We noemen het een wandeling uit het verleden naar het heden. We hebben oud-bewoners gesproken, maar ook de nieuwe mensen. We kijken terug met voormalig wethouder Jan van Burgsteden die namens de gemeente de herbouw aanstuurde met Ad Stas. We spreken met raadslid Abdulkadir Evlek die in de Oranjewijk is opgegroeid. We zijn tijdens het project enorm ondersteund door de videogroep uit Uden die dit belangeloos voor ons deden. Ik heb de film al een paar keer gezien en geniet nog elke keer."

Zaterdag 25 november om 14.00 uur is de première in de Service Bioscoop INDUSTRY op de Noordkade voor genodigden en degene die een kaartje hebben gekocht. Er zijn nog enkele plekken over. Dus wil je er nog bij zijn mail naar Henk van Wanrooij: h.wanrooij@home.nl.
De film wordt later op YouTube geplaatst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant