De montageruimte waar Antoon de laatste maanden menig uur heeft doorgebracht.
De montageruimte waar Antoon de laatste maanden menig uur heeft doorgebracht.

Droom Antoon Kerkhof gaat in vervulling met speelfilm Teenbeat

Algemeen 6.793 keer gelezen

ERP | Antoon Kerkhof zit opgewerkt in zijn eigen filmstudio. De afgelopen zeven jaar is hij druk bezig geweest met zijn nieuwste film. Komend weekend beleeft Teenbeat haar première bij Van Haandel in Erp. "Ik ben iedereen die heeft meegeholpen eeuwig dankbaar", aldus de regisseur.

Antoon heeft meer historische films op zijn naam staan. Zijn laatste, 'Gevaar als beloning', dateert van 1990. Zijn nieuwe filmepos speelt zich af in de jaren 60. "Er gebeurde toen vreselijk veel. Ik heb de tijd zelf bewust meegemaakt en sommige gebeurtenissen heb ik verwerkt in de film. Het verhaal speelt zich af aan het einde van de 60'er jaren. De opkomende popmuziek, de hippies en de recalcitrante jeugd spelen een belangrijke rol."

De montageruimte fungeerde ook als filmlocatie.

Het verhaal draait om Hans, gespeeld door Antoons zoon Peter: "Zijn leven bestaat uit overdag school en huiswerk en in het weekend thuis meehelpen. Zijn toekomst is uitgestippeld, want hij zal het bedrijf van zijn vader overnemen. Maar dan vragen ze hem als gitarist in een bandje en komt de liefde van zijn leven op zijn pad. Een onmogelijke liefde."

'Un goei menneke'
De liefde van Hans, gespeeld door Bo Brans, wordt niet geaccepteerd door de omgeving van Hans. Antoon: "Je gaat echt meeleven met de personages. Iets wat belangrijk is voor een film", vindt hij. "Hans verandert van ideale schoonzoon en un goei menneke in iemand die zich gaat afzetten tegen zijn ouders. Hij zoekt de confrontatie op en neemt een wilde levenshouding aan." Iets wat herkenbaar is voor de tijdspanne waarin de film zich afspeelt. "Je kan je voorstellen dat zoiets zorgt voor heftige confrontaties. Uiteindelijk gebeurt er iets in de film waardoor de situatie verandert. Hans, die dan inmiddels carrière heeft gemaakt als gitarist in de band The Supertones, maakt een metamorfose door. De popmuziek speelt daarin een belangrijk rol. Het was toch de tijd van De Beatles, maar ook van Armand en De Groots 'Welterusten, mijnheer de President'. De jeugd van toen kwam ineens veel makkelijker in contact met deze muzikanten en met de teksten."

'Geeft een kick'
Met medewerking van louter plaatselijke acteurs en vrijwilligers heeft Antoon er een 2.5 uur durende film van gemaakt. Het merendeel van de cast komt uit Erp. Niet gek, want Antoon is 40 jaar betrokken geweest bij het onderwijs aan de Mariaschool in Erp.
De regisseur is blij met het eindresultaat: "Er is uitgekomen wat ik voor ogen had. Mijn fantasie is werkelijkheid geworden en dat geeft een kick." Naast de talloze vrijwilligers en de voltallige cast heeft Antoon veel te danken aan Wiljan van Lankvelt. "Toen ik hem vroeg was hij meteen enthousiast." Wiljan heeft 95 procent van de beelden geschoten en de technische montage grotendeels voor zijn rekening genomen. "Ik heb vanaf begin april 5 à 6 dagen per week een uurtje of 8 à 10 per dag hier doorgebracht. Als je dan hulp krijgt, is dat wel lekker", glimlacht Antoon.

Droom
De regisseur is vooral blij met de toewijding van de meer dan 400 mensen die, op welke manier dan ook, betrokken zijn bij de film. "Ik ben iedereen heel dankbaar. Ze hebben me altijd serieus genomen en nooit heb ik het gevoel gehad dat ik er alleen voor stond. De acteurs gingen er stuk voor stuk vol voor. Er zijn opnamedagen geweest van 08.00 uur tot en met 21.00 uur. Fantastisch dat al deze mensen hebben geholpen om mijn droom te verwezenlijken."

Première voor genodigden op 24 en 25 november bij Van Haandel in Erp.
Openbare vertoningen op 28 en 29 november in ontmoetingscentrum Ter Aa in Erp. Aanvang: 19.30 uur. Openbare vertoningen op 8 en 15 december 2017 bij Van Haandel in Erp. Aanvang: 19.30 uur.
De kaarten à 5 euro zijn te koop bij: Partycentrum v Haandel, Albert Heijn Erp, Eetwinkel de Kim, Ter Aa in Erp en Antoon Kerkhof, Ham 16 in Veghel. Online bestellen kan via: a.kerkhof.ham@gmail.com. De data voor 2018 liggen nog niet vast.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant