Peter Kuijpers interviewt oud-wethouder Jan van Burgsteden.
Peter Kuijpers interviewt oud-wethouder Jan van Burgsteden.

'Oranjewijk, een nieuwe wijk met oude herinneringen'

Algemeen 2.508 keer gelezen

VEGHEL | De Oranjewijk is de oudste woongemeenschap van Veghel. In 1920 werden in opdracht van Bouwvereniging Sint-Lambertus de eerste 40 woningen gebouwd met de naam: Stratenplan Dorshout. Later toen de wijk zich uitbreidde en de namen van het Koninklijk Huis kregen, ontstond de naam Oranjewijk. Over deze wijk en haar historie gaat zaterdag 25 november de film 'Oranjewijk, een nieuwe wijk met oude herinneringen' in première in de Service Bioscoop INDUSTRY op de Noordkade.

Peter Kuijpers is een van de drijvende krachten achter de film over de Veghelse Oranjewijk. "Het was een idee van mij, wat ik samen met Henk van Wanrooij heb uitgewerkt. We hebben ook hulp gehad van oud-bewoner Rini van Os", vertelt Peter.

'Sahara'
De Oranjewijk stond bekend als echte volkswijk waar men elkaar allemaal kenden. Rini: "Toen wij in de Oranjewijk kwamen wonen, was er nog geen bestrating en was het modderig als het regende en een 'Sahara' als het droog was." Rini kwam te wonen in de Margrietstraat. "We waren een groot gezin, maar we voelden ons daar gelukkig. Men hielp elkaar waar nodig en er waaide een gezelligheidsvirus door de wijk. Het touwtje hing echt uit de brievenbus en moeder was altijd thuis. Ik hoop dat dit nog ooit terugkeert", blikt hij terug.

De Oranjewijk van bovenaf. 

Wandeling
De film is gemaakt door hobbyisten. Wel hebben ze het serieus aangepakt. "Het is een film geworden waar wij met zijn drieën door de wijk wandelen en feitjes uit het heden aankaarten, maar ook uit het grijze verleden. Er zitten interviews in met betrokkenen, denk daarbij aan Rob van Dijk (oud-bewoner), oud-wethouder Jan van Burgsteden en raadslid Abdulkadir Evlek. Het is eigenlijk een wandeling van vroeger naar nu", vertelt Peter die zelf in de
Oranjewijk is geboren.

'Geniet nog elke keer'
Het is niet zo dat Peter zich de komende tijd gaat richten op meerdere films. Er komt dan ook geen vervolg, althans niet van zijn hand. "De reden voor dit project is mijn betrokkenheid met de Oranjewijk. Wellicht dat er enthousiastelingen opstaan in andere wijken die dat gaan doen. Ik kan zeggen dat het een leuk project is geweest, waar ik met genoegen op terugkijk." Rini vult aan: "We hebben veel steun gehad van de videogroep uit Uden. Zij hebben ons belangeloos geholpen. Ik heb de film al een paar keer gezien en geniet nog elke keer", besluit hij.

Wethouders
Zaterdag 25 november om 14.00 uur gaat 'Oranjewijk, een nieuwe wijk met oude herinneringen' in première in de Service Bioscoop INDUSTRY op de Noordkade voor genodigden en degene die een kaartje hebben gekocht. Wethouders Jan Goijaarts en Eus Witlox zijn daarbij aanwezig.
De film wordt later op YouTube geplaatst.

Afbeelding
Peter Kuijpers interviewt oud-wethouder Jan van Burgsteden.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant