Stoomwasscherij 'De Lelie'
Stoomwasscherij 'De Lelie'

Erfgoedgezind

Column 4.513 keer gelezen

Geachte heer Frits van Eerd,

Ik werd afgelopen week uiterst verrast door het bericht dat uw bedrijf (Jumbo) besloten heeft tot de sloop van het oude complex van Rath & Co (later Nedlin en tenslotte Rentex) aan de Lelielaan. 'Uiterst verrast' is eigenlijk nog zacht uitgedrukt. 'Overvallen' is misschien een beter woord. Ook Gerard van Asperen van de Veghelse Monumentencommissie bleek niet op de hoogte van jullie al in gang gezette afbraak van weer een stukje Veghels erfgoed. En als zelfs Gerard het niet weet…Vele Veghelaren hebben, net als ik, geen sloopvergunning voorbij zien komen. Gerard blijkbaar ook niet, anders was er wel een reactie van deze 'erfgoed-pitbull' gekomen. Niet goed opgelet waarschijnlijk.

Ik begrijp dat jullie het gehele complex af willen breken om de bodemvervuiling die eronder zit te kunnen aanpakken. Een nobel streven, maar of het daarvoor nodig is álles op te ruimen waag ik ernstig te betwijfelen. Dát, opgeteld bij het feit dat jullie nog niet schijnen te weten wat de toekomstige bestemming van het perceel moet worden, deed mij besluiten deze open brief aan u te richten.

Wilt u alsjeblieft het meer dan honderd jaar oude, donkerbruine gedeelte met die karakteristieke deuren voor sloop behoeden. Dat stuk met die prachtige oude letters 'Stoomwasserij De Lelie' erboven. Ik weet zeker dat u dat ook mooi vindt. Waarom het nooit op de monumentenlijst terecht is gekomen, vind ik onverklaarbaar, maar ik zou het enorm waarderen als u dat alsnog met de gemeente overeen wilt komen. Ook zij hebben in dit hele verhaal ernstige steken laten vallen.

Financieel gezien zult u er niet beter van worden, maar denk eens aan al die liefhebbers van écht Veghels industrieel erfgoed! Aan de andere kant van het kanaal (Noordkade) ervaart u dagelijks hoeveel dat kan opleveren. Bovendien zou ik het een wrang idee vinden als een echt Veghels bedrijf (Jumbo) het erfgoed van een ander echt Veghels bedrijf (Rath & Co) van de aardbodem veegt.

Las zaterdag een groot interview met u. Over uw ambities op allerlei terreinen. Ik wéét dat u een groot hart heeft voor Veghel. Ik vermoed dat u een alleszins redelijk mens bent. Ik geloof niet dat u door spijt verteerd zult worden als 'Stoomwasserij De Lelie' verdwijnt, maar in Veghel zijn al zo veel markante panden verdwenen door erfgoedverkwanseling. Ik weet zeker dat u niet tot dat weinig verheffende clubje wilt behoren! Wees erfgoedgezind!...

Vriendelijke groeten,

Hans van der Wijst.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant