Podiumfoto van Toneelgroep Het Volk - De God van de Slachting (Foto: Hans Vissers).
Podiumfoto van Toneelgroep Het Volk - De God van de Slachting (Foto: Hans Vissers).
Veghelse Toneel Publieksprijs

Uit de hand gelopen kinderruzie bij De Blauwe Kei

Kunst en cultuur 905 keer gelezen

VEGHEL | De tweede toneelvoorstelling van Theater De Blauwe Kei op haar nieuwe locatie op de Noordkade in Veghel is De God van de slachting van Toneelgroep Het Volk. In dit stuk komen twee echtparen bij elkaar om een akkefietje betreft hun zonen op te lossen. Al snel ontaard het gesprek in een ordinaire ruzie. De God van de slachting is op vrijdag 15 december om 20.30 uur te zien in het Magazijn, een van de kleine zalen van De Blauwe Kei. Kaarten kosten 16 euro (inclusief drankje) en zijn te bestellen via www.blauwekei.nl.

De Haarlemse Toneelgroep Het Volk is opgericht door de acteurs Bert Bunschoten en Wigbolt Kruijver. Zij maken toegankelijk en herkenbaar theater waarin het meestal gaat over het menselijk onvermogen van de kleine burgerman. Het is inmiddels het oudste en kleinste professionele toneelgezelschap van Nederland en een monument binnen het huidige theaterlandschap. Hun nieuwe voorstelling, De God van de slachting, is gebaseerd op het stuk van de Franse schrijfster Yasmina Reza. Het stuk is over de hele wereld met succes gespeeld en door Roman Polanski verfilmd onder de titel Carnage.

Chaos
In De God van de slachting komen twee echtparen bijeen om een uit de hand gelopen kinderruzie af te handelen. Beide echtparen, gegoede middenklasse, intellectueel onderlegd en welgemanierd, willen het beschaafd oplossen met een open gesprek, maar gaandeweg blijken woorden en vooral woordkeuzes de laagjes vernis van de beschaving grondig af te schuren tot er alleen nog een (verbaal) slagveld overblijft. Op typisch Volkiaanse wijze ontaardt dit gegeven in een geloofwaardige chaos. Het laat op komische manier zien hoe de spanningen tussen vier echtelieden leiden tot een onontkoombaar eind waarin nog slechts zielige hoopjes mens resteren. "De bewerking van het stuk bevat kleine grapjes zoals de overdreven manier waarop Bunschoten zijn vele telefoongesprekken beëindigt. En juist die uitvergrote details maken dit stuk onweerstaanbaar geestig", aldus Scènes.nu.

Veghelse Toneel Publieksprijs
De God van de slachting is genomineerd! Theater De Blauwe Kei reikt in samenwerking met de Stadskrant Veghel ieder jaar een publieksprijs uit voor de beste toneelvoorstelling van het seizoen: De Veghelse Toneel Publieksprijs. De bezoekers van alle toneelvoorstellingen in De Blauwe Kei kunnen de meest aansprekende toneelvoorstelling van het seizoen kiezen door te stemmen. Aan het einde van het theaterseizoen wordt bekend gemaakt welke toneelvoorstelling heeft gewonnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant