Het Veghelse Gilde
Het Veghelse Gilde

Vier nieuwe Gildebroeders versterken het Gilde Veghel

Algemeen 1.218 keer gelezen

VEGHEL | In de Lambertuskerk klonk afgelopen zaterdag de 'eed van trouw' van vier nieuwe Gildebroeders. Het viertal gaat het Veghelse Gilde versterken.

Ze kregen na de 'eed van trouw' hun Gildehoed van Koning Michel van Lieshout en Staande Deken Henk Maurix tijdens het Barbara feest, de beschermheilige van het Veghelse Gilde.

Nieuwe leden
Erwin Oonk, vader van een jong gezin met twee leuke meiden gaat bij het Gilde verder als tamboer en kruisboogschutter. Vader Jos Geurden werd in de Lambertuskerk aangenomen als lid en vendelier van het Gilde. Bijzonder was dat hij met zijn twee zonen, een tweeling toetrad: Diaro en Moreno Geurden. Beiden zijn leerlingen van het voortgezet onderwijs in Veghel en willen verder als vendelier en tamboer. Met hun vader doen ze ook mee aan de wedstrijdcompetitie kruisboogschieten. Ze schieten met de kruisboog van hun opa, een gildeboer, die vorig jaar helaas overleed.

De heilige Barbara
De heilige Barbara wordt al vanaf de Middeleeuwen vaak gekozen als patrones en beschermheiligen van Gilden en beroepsgroepen met gevaar en onstuimige situaties: mijnwerkers en brandweerlieden bijvoorbeeld. Ook in de oorspronkelijke middeleeuwse kerk in Veghel was er al een aparte plaats voor haar gemaakt door de Broederschap. Na de bijzondere bijeenkomst in de Sint Lambertuskerk, waar ook wethouder Jan Goijaarts en zijn vrouw namens het College van Meierijstad aanwezig waren, trok het Gilde naar het Gildehuis voor een gezellige feestavond.

Veghelse ijsbaan
Zoals bekend helpen de Veghelse Gildebroeders en zusters volop mee bij de onlangs geopende Veghelse ijsbaan op de markt. Bij de opening vorige week trokken enkele jeugdige Gildebroeders zelf ook de schaatsen aan en zwierden even later over de ijsbaan. Een mooi aanzicht om te zien in hun historische Gildekleding.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant