Afbeelding

Moestuinkabouters

Algemeen 1.179 keer gelezen

Wat een timing! Sommige politici moet je nageven dat ze precies weten wanneer ze aandacht moeten vragen voor hun hersenspinsels. Terwijl een hoop schijnwerpers de afgelopen maanden gericht waren op de stakende leerkrachten in het basisonderwijs, kwam D66-kamerlid Tjeerd de Groot ook even vlug voor hun voetlicht. De Groot, nota bene lid van zo'n beetje dé onderwijspartij van Nederland, vindt namelijk dat alle basisscholen in Nederland een moestuin moeten krijgen: "Het is belangrijk dat kinderen kennis over gezonde en duurzame voeding met de paplepel krijgen ingegoten. Uit onderzoek blijkt dat kennis het best beklijft bij een brede aanpak en concrete activiteiten."

Natuurlijk is Tjeerds voorstel goed bedoeld. Het gaat hem er vooral om dat er meer aandacht komt voor voedsel op scholen. Volgens allerlei onderzoeken eten kinderen nu te slecht en hebben ze vaak geen idee waar hun voedsel vandaan komt. Zo'n eigen tuintje, waar ze zelf een stukje verantwoordelijkheid over dragen zou daar verandering in brengen. Tjeerds basisschool had namelijk óók een moestuintje en de worteltjes die daar groeiden waren de lekkerste die hij ooit heeft gegeten…

Zoals vele collega's van hem in Den Haag en de halve maatschappij heeft de Groot het alom heersende beeld dat kinderen maar zo'n beetje álles op school moeten leren. Steeds vaker worden 'opvoedingspaplepels' richting onderwijs geschoven. En daar zitten al die overbelaste juffen en meesters momenteel echt niet op te wachten. Telkens opnieuw komt er iets bij, zelden gaat er iets af, terwijl 'gewone' vakken als rekenen, taal en lezen ook nog eens, volkomen terecht, alle aandacht vragen.

In 2010 lanceerden twee Noord-Hollandse schooldirecteuren het 'No Nonsense School' Manifest. Een top-15 van activiteiten waarvan zij vonden dat het eigenlijk maar tijdrovende onzin was. Van schoolreisjes en juffendagen tot Sintvieringen en voorleesontbijten (Google het maar eens). De moestuin wordt ook in hun lijst vernoemd. Tjeerd de Groots voorstel moet dus onmiddellijk gevolgd worden door de vraag: Moeten scholen er nu ook al voor zorgen dat kinderen groenten lusten?

Daarnaast heb je bij schooltuintjes nog andere problemen. In één bloedheet weekend kan de oogst al verloren gaan. Wie houdt de akkers bij, wiedt onkruid of geeft de gewassen water tijdens ál die vakanties? Kinderen? Ouders? Leerkrachten? Ik vermoed dat kaboutertjes het zullen moeten gaan doen? In dat geval zit de Petrus en Paulusschool in Eerde goed. Daar woont een heel volk van puntmutsjes bij de schoolingang. Alleen hebben ze nog geen moestuin…

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant