Afbeelding

Kunst van het lachen: humor in de Gouden Eeuw

Kunst en cultuur 578 keer gelezen

VEGHEL | Kunsthistorica Marie Christine Walraven geeft op dinsdag 19 december een kunstlezing in Bibliotheek Veghel. Het onderwerp is 'De kunst van het lachen'.

Zelden zijn er meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. De welvaart en een nieuw koperspubliek stimuleerden schilders om een enorme variëteit aan beeldgrappen te bedenken. Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy's en drinkebroers, kwakzalvers, koppelaars en luie dienstmeiden spelen de hoofdrol. De grap die in deze werken besloten ligt, moet voor de tijdgenoten makkelijk herkenbaar zijn geweest. Nu - eeuwen later - zijn de beeldgrappen lastiger te ontrafelen. Deze lezing gaat over humor in de zeventiende-eeuwse schilderkunst.

Marie Christine Walraven studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. In haar lezing gaat ze uitgebreid in op de kunstenaars en hun werken. De kunstlezing begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. De entree is 5 euro in de voorverkoop voor bibliotheekleden, overige kaarten kosten zeven euro. Toegangskaarten zijn te koop via www.bibliotheekveghel.nl en in de bibliotheek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant