Francesca en Wim Verwegen (Foto: Ad van de Graaf).
Francesca en Wim Verwegen (Foto: Ad van de Graaf). Foto: Annemieke van der Aa

Onze rode draad? Kunst!

Algemeen 1.912 keer gelezen

VEGHEL | Wie met Francesca en Wim Verwegen een uurtje over hun gezamenlijke passies praat wordt ondergedompeld in een wereld van creativiteit. Beide zijn afkomstig uit families waar scheppend bezig zijn in het bloed zit.

Wim betrad als grafisch vormgever de reclamemarkt, begon snel voor zichzelf en leidde als art director decennia lang een bloeiend bedrijf (Verwegen Communicatie). Francesca's carrière startte wat 'dubbel'. Op het punt een opleiding op de kunstacademie te beginnen, besloot ze toch voor een zeer uitdagende baan als grafisch vormgever. Bij Verwegen Communicatie kwamen hun wegen bij elkaar.

Het leiden van een bedrijf en de opvoeding van hun kinderen beknotte lange tijd hun ándere grote passie: zélf schilderen. De drang om daar meer mee te willen gaan doen leidde Francesca naar de leegstaande zolder van hun historische bedrijfspand aan de Stationsstraat. "Toen ik daar een atelier inrichtte zag ik allerlei andere mogelijkheden." De prachtige zolder zou uitgroeien tot ArteSoffitta, een atelier/galerie waar tevens tentoonstellingen worden gehouden en workshops gegeven.

'Pieler'
Wim was intussen ook naar een 'omslagmoment' toegegroeid: "Ik vind het geweldig om aan het einde van een dag te kunnen zeggen dat ik iets gemaakt heb. Met gedachten en handen iets uitbeelden. Ambachtelijk werk in plaats van aansturen. Dus heb ik na zo'n 35 jaar het bedrijf (inmiddels WIM Creative Agency geheten) definitief verkocht."
Wim beschrijft zichzelf als een 'pieler'. "In mijn kop moet alles al klaar zijn. Francesca is veel veelzijdiger. Ze schildert en fotografeert, kan zo voor een leeg doek gaan zitten en los gaan. Schilderen, overschilderen, multi-projectjes aanpakken experimenteren met allerlei materialen."
Eigen werk in hun galerie? Nog niet, maar dat komt nog wel.

Verzamelen
Wat betreft het verzamelen van kunst: "We vinden veel verschillende kunst mooi. Van modern tot klassiek. Ervan genieten is het doel. Via via komen we van alles tegen. Ook ontmoeten we zo de kunstenaars die in ons atelier exposeren. We streven naar een uitgebalanceerd aanbod, willen jonge, nieuwe kunstenaars een representatief podium bieden voor hun kunst."

KunstZolder
ArteSoffitta (wat zoveel betekent als KunstZolder) is een duidelijk gevalletje uit-de-hand-gelopen-hobby. Waar je van (betaalbare) kunst kunt genieten in een sfeer van laagdrempeligheid. Waar passies samenkomen en waar je gewoon een keertje binnen moet lopen.

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant