Noud van den Boer, Barbara Sol en Eus Witlox zijn blij met met het behalen van de Gouden Kantineschaal.
Noud van den Boer, Barbara Sol en Eus Witlox zijn blij met met het behalen van de Gouden Kantineschaal.

Zwijsen blij met Gouden kantineschaal: 'Een gezonde leefstijl is belangrijk'

Algemeen 2.471 keer gelezen

VEGHEL | Het Zwijsen College heeft donderdagochtend de Gouden kantineschaal ontvangen. Wethouder Eus Witlox en voorzitter van Meierijstad Gezond Sportief Noud van den Boer mochten de schaal uitreiken aan de directrice van de Veghelse middelbare school Barbara Sol. "Wij vinden een gezonde leefstijl ontzettend belangrijk", aldus Barbara.



Sport, bedrijfsleven, onderwijs en de overheid werken samen.

De Gouden kantineschaal hoort bij het programma van de Gezonde Schoolkantine. Dat is een ondersteuningsprogramma voor het voortgezet onderwijs (vo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Het biedt scholen concrete handvatten om een gezondere schoolkantine te realiseren. Het Voedingscentrum en de GGD bieden ondersteuning. De Gezonde Schoolkantine wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De schaal werd afgelopen donderdag uitgereikt tijdens een les 'Leefstijl'. "Tijdens deze lessen wordt er onder andere aandacht besteed aan voeding. De lessen leefstijl worden gegeven in de brugklas en de tweede klas", vertelt conrector Jacqueline Melis.

'Groot compliment'
De catering voor scholieren wordt verzorgd door Markies Catering uit Den Bosch. Barbara: "Zij verdienen een groot compliment. Markies is voor een groot deel verantwoordelijk voor dit succes." Ook wethouder van Meierijstad Eus Witlox was in zijn nopjes. "Wij willen graag een GIDS-gemeente (Gezond in de stad gemeente) zijn. Daar zijn we als Meierijstad druk mee bezig. Dit soort projecten sluiten daar natuurlijk naadloos op aan", vertelt hij.

Verleidingen
De gemeente neemt gezonde voeding en een gezonde levensstijl serieus. "Het is goed dat daar aandacht aan wordt gegeven. De verleidingen zijn groot. Dat zie je ook wel een beetje aan mij. Ik ga volgend jaar meer aan mijn gezondheid doen", verklapt de wethouder lachend.

Noud van den Boer spreekt Barbara Sol en Eus Witlox toe.

Noud van den Boer roemt de school om haar doorzettingsvermogen. "Een gouden kantineschaal is het hoogst haalbare. Dit wordt ook gecontroleerd door het Voedingscentrum. Een compliment voor het Zwijsen en Markies is hier op zijn plaats", aldus de voorzitter van Meierijstad Gezond Sportief die en passant zijn tevredenheid uitsprak over de lessen Leefstijl.

Wethouder Witlox deelt mandarijntjes uit. 

Schoolprestaties
Het Zwijsen College ontving eerder al het vignet Gezonde School. Daarmee laat de Veghelse middelbare school zien dat de school voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door deskundigen. Werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. "Uiteindelijk maken de scholieren hun eigen keuzes, maar wij willen ze wel genoeg mogelijkheden bieden", besluit Barbara.
Na de uitreiking werden de leerlingen van het Zwijsen getrakteerd op een gratis mandarijntje.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant