De huidige Markt heette heel lang geleden Schoolkerkhof en diende als schoolterrein.
De huidige Markt heette heel lang geleden Schoolkerkhof en diende als schoolterrein.

'De Markt als evenemententerrein, is dat voldoende?'

Centrum 3.528 keer gelezen

VEGHEL | Terwijl de Markt in Veghel momenteel grondig wordt verbouwd, geven Rolf Vonk en Archeoloog Kasper van den Berghe in januari een lezing over de geschiedenis van de Markt en de recente opgravingen. De lezingen stonden eigenlijk deze week gepland, maar werden verzet door het winterweer. "Er stonden best vaak mensen te kijken naar de opgravingen. De Markt is een super interessante plek. Daarom hebben we besloten hier een lezing over te geven", legt Rolf uit.

Rolf Vonk (35) is bestuurslid van Heemkundekring Vehchele. Wanneer hij begint te vertellen over de historie van Veghel en van de Markt in het bijzonder gaat er een wereld voor je open. Het lijkt Rolf weinig uit te maken of hij moet vertellen over grote gebeurtenissen in het Veghelse of hele kleine veranderingen. "Rond 1225 duikt de naam Veghel voor het eerst op. We weten dan iets over het gebied rond de Markt. De middeleeuwse kerk staat dan nog op de plek waar nu het Raadhuis staat. Vanaf 1310 zien we een klein dorpje ontstaat met een vijftal huizen. De Hoofdstraat is overigens eeuwenlang de kern van Veghel geweest", vertelt hij.

Schoolkerkhof
De huidige Markt heette Schoolkerkhof en diende als schoolterrein. Waar nu de ijsbaan staat, stond rond 1600 het schoolgebouw. "Tijdens de opgravingen zijn er restanten van de school teruggevonden. Wel van een 'nieuwere' achttiende-eeuwse versie." Rolf is blij dat de archeologen netjes hun werk hebben kunnen doen. "Het wordt heel goed in kaart gebracht. Veel beter dan vroeger. Ook de gemeente pakt dit goed op. Het is een aanvulling op onze hypotheses uit het onderzoek van Martien van Asseldonk. Dankzij zijn werk weten we over Veghel zowat het meest van alle dorpen in de Meierij", beweert hij.

'Grote dromen'
De 19de eeuw is de gouden eeuw voor Veghel. "Dit kwam mede door de haven, maar ook door de grote dromen en ambities van de inwoners van Veghel. De huidige kerk en klooster worden gebouwd. De dorpsschool op de Markt gaat plat. Burgemeester Victor de Kuijper, zeer vermogend, wil Veghel echt op de kaart zetten. Hij wil een representatief plein hebben dat bij de Veghelse streekfunctie past."

Veghel bruist
Met een aantal gebouwen om de Markt heen, ontstaat dat plein langzaam. "Veghel bruiste toen echt, al was de Markt in eerste instantie een grasveld", verklapt Rolf. "Vanaf 1939 verandert dat en wordt de Markt bestraat. In 1957 wordt de Markt vergroot en verbreed. Burgemeester Schreven speelt hierin een doorslaggevende rol. Zijn college harkt het regionale PTT-kantoor binnen. Voor die tijd een fantastische voorziening."

Chateaux Rouge
De eerste horecazaken zitten dan al op de Markt. "De prachtige concertzaal Suisse bijvoorbeeld op de plek waar nu Abbey Road zit. En later nachtclub Chateaux Rouge (afgebrand red.). Brouwerij Smits in de Hoogstraat heeft er twee hotels/cafés waaronder De Kroon." Vanaf de jaren 90 is de Markt volledig bezet door horecazaken.

Toch bleef de vergrootte Markt een zorgenkindje. Veghel verlangde terug naar kleinschaligheid. Rolf: "In 1992 lag er een groot plan om de Markt volledig te renoveren. De bestrating en gevels zouden worden aangepakt. Het zou een soort Centerparcs uitstraling krijgen. Dat is gelukkig maar gedeeltelijk uitgevoerd."

Evenemententerrein
De huidige plannen die er liggen, ziet Rolf meer zitten. Toch zit hij met een prangende vraag. "De Markt is eigenlijk geen representatief dorpsplein meer. De Markt functioneert prima als evenemententerrein, maar is dat voldoende? Alleen het Oude Raadhuis met bieb heeft in de buurt een maatschappelijke functie en het religieuze centrum is op zijn retour."
Rolf zou het mooi vinden als er een gaaf project in de buurt van Markt wordt gestart. "Kasteel Frisselstein terugbouwen. Zoiets zou de omgeving meer cachet geven. Delen van de westelijke gevelwand zijn een verschrikking. Een investering in het vastgoed eromheen zou een goed idee zijn. In combinatie met meer groen en openbare functies", besluit hij.

De lezing 'Graven naar duizend jaar geschiedenis Markt Veghel' is verplaatst naar maandag 29 en dinsdag 30 januari. Wederom om 19.30 uur in de oude Raadzaal. Meer info op: www.vehchele.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant