Afbeelding

Planningsvrije kerst

Algemeen 1.865 keer gelezen

Terwijl ruim een week geleden zo'n beetje heel Nederland door de sneeuw baggerde, werd tegelijkertijd 'gemopperd' dat dit witte spul eigenlijk pas met Kerstmis had moeten vallen. Het is ook nooit goed. In vele hoofden zit blijkbaar het plaatje dat er tijdens de kerstdagen een pak sneeuw moet liggen. Maar hoe komen we aan dat beeld? Door oude schilderijen en ansichtkaarten? Verhalen van grootouders? Worden die code-oranje-achtige sferen ons voorgeschoteld door de commercie. Dat we gezellig met z'n allen binnen aan de dis moeten zitten, terwijl het buiten sneeuwt en de verlichte Coca Colatrucks langs komen razen op hun fantastische winterbanden?

Als je opzoekt hoe vaak het voorgekomen is dat we een witte kerst hebben gehad (op beide dagen sneeuw), is dat sinds 1901 op twee handen te tellen: 8 keer slechts. Op een van de twee dagen wat sneeuw, of slechts in een gedeelte van Nederland, wordt niet meegeteld bij het begrip 'witte kerst'. Bekend is dat die feestdagen dan anders worden beleefd. Met z'n allen uitbuiken in de sneeuw is niet vergelijkbaar met wat gewandel in de gebruikelijke omgeving. Als dat laatste al het geval is, want zónder zo'n wit dekentje op onze aardkorst wordt er tijdens de kerstdagen vele malen minder buiten gewandeld of gefietst. Het zou een onderzoekje waard zijn om eind december onze gewichtstoename te meten mét en zónder sneeuw.

Verrassingen
Ik hoop dat we als mensheid de weersomstandigheden nooit op een dusdanige manier onder controle krijgen dat we het kunnen laten sneeuwen wanneer we willen. Al was het maar om met verrassingen om te kunnen gaan. Dat vinden we namelijk steeds moeilijker. Verrassingen maken het leven meestal leuk, maar we bannen het langzaam maar zeker uit. De kerstplanning begint elk jaar vroeger. Al in september liggen bergen kerstartikelen in sommige winkels. Vanaf dat moment nemen stresshormonen veel regie over. De sfeer rondom Kerstmis en Nieuwjaar moet blijkbaar perfect zijn. Waarom? En dan die gewenste sneeuw. Twee weken te vroeg verdorie! Is er van genoten? Nauwelijks!

Planning
Baggerde anderhalve week geleden ook door die sneeuw, met de hond van mijn dochter. Richting Aa-Broeken in Veghel passeerde ik Monkey Town. Verbaasde me over de drukte aldaar. Ik gun iedereen zijn omzet, maar die énkele keer dat het zo lekker sneeuwt kiezen veel ouders er dus voor om hun kinderen binnen te laten spelen. Past waarschijnlijk beter in hun planning…

Ik wens u planningsvrije, verrassingsvolle en actieve feestdagen toe!!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant