Maandagmiddag was het ijs al gesmolten en de tent al bijna verdwenen (Foto's: Ties van Dooren).
Maandagmiddag was het ijs al gesmolten en de tent al bijna verdwenen (Foto's: Ties van Dooren).
+ FOTO'S

Veghel on Ice wil op de Markt blijven, maar is dat volgend jaar nog mogelijk?

Algemeen 3.868 keer gelezen

VEGHEL | De eerste editie van Veghel on Ice is afgelopen zondagmiddag rond 17.00 uur afgesloten. Vierenhalve week lang was het overdag een komen en gaan van kinderen die zichtbaar genoten van de ijsbaan op de Veghelse Markt. Ook in de avonduren was er van alles te doen. Rotary Meierijstad nam de organisatie voor haar rekening en blikt tevreden terug.

"De voorgaande jaren lag de ijsbaan op de Noordkade. Dit jaar voor het eerst op de Markt. Zo'n verhuizing brengt toch de nodige spanning met zich mee, maar we stellen nu vast dat het echt een succes is geweest", vertelt Ton Janssen van de Rotary. Hij hield de afgelopen weken vaak een oogje in het zeil. "Ik heb genoten van de talloze sportende kinderen. Ons doel was ook dit jaar weer om de jeugd via een gezellig, sportief en gezond schaatsevenement in beweging te brengen."

18 duizend
Het definitieve aantal bezoekers ligt rond de 18 duizend. Het voldoet aan de verwachtingen van de Rotary. "12 duizend betaalde bezoekers, 4 duizend schoolkinderen en 2 duizend gesponsorde tickets maakt samen 18 duizend. Een prima score die te vergelijken is met vorig jaar. De tweede woensdag in de kerstvakantie was de drukste dag met 586 bezoekers", zegt Ton.
Ook van de curlingbanen werd goed gebruik gemaakt. "Op praktisch alle avonden dat er gecurld kon worden, is dat ook daadwerkelijk gebeurd. We gaan hier volgend jaar zeker mee door. Het ijshockeyen is ook goed bevallen. Wellicht is dat iets voor een kleine competitie. De schaatslessen waren weer erg populair. Je ziet kinderen echt beter worden."

Vernielingen
Huftervrij bleef de ijsbaan niet, maar de schade was telkens te overzien. "Op een paar kleine vernielingen en wat peuken op de ijsbaan na valt het al bij al wel mee. Een aantal keer heeft de jeugd 's nachts de kans gezien de ijsbaan te betreden. Niet lang overigens, want er was 24 uur bewaking."

Groot probleem
De onderhouds- en beveiligingskostenkosten in de grote tent zijn beduidend hoger dan op De Noordkade. De Rotary ontving eenmalig een subsidie van 5000 euro van de gemeente. Volgend jaar moet de organisatie het zelf zien te rooien. Ton heeft daar alle vertrouwen in. "Er komt een nieuw beleid dus we gaan een verzoek indienen voor financiële steun. Elk jaar eenmalig is ook prima", glimlacht Ton.

Hij ziet echt wel een ander groot probleem. "De nieuwe bomen en lantaarnpalen die op de Markt komen. We hebben de tent zo gebouwd dat hij volgend jaar, wanneer de werkzaamheden aan de Markt zijn voltooid, precies past." Jaap van Herwaarden, uitbater van Fellows & Friends, is inmiddels ook aangeschoven. Hij deelt de zorgen. "Het plaatsen van vaste lantaarnpalen en bomen is niet slim. Het maakt de Markt als evenemententerrein erg beperkt." Ton knikt: "Precies. Je hebt ook palen en bomen die makkelijk te verwijderen zijn of die je in de grond kan laten zakken. Dat zou een goede oplossing zijn."

Hartverwarmend
De vrijwilligers verdienen een dikke pluim. Ton: "De steun van het Veghelse Gilde is weer hartverwarmend geweest. Ook de uitvoerder van de werkzaamheden op de Markt en de gemeente Meierijstad hebben voortreffelijk meegedacht."
Het publiek was lovend over de overdekte terrassen van de horecaondernemers op de Markt. Samen met de ijsbaan vormden zij één sfeervol geheel. "De ondernemers hebben geïnvesteerd in Veghel on Ice en ervan geprofiteerd", stelt Ton. Jaap vult aan: "Ik vond het hartstikke leuk en heb veel positieve reacties gehad."

'Thuis'
De meltdown werd afgelopen zondag feestelijk gevierd. Ton: "Op naar volgend jaar. We hopen terug te keren op de Markt. We horen hier thuis", besluit hij.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant