Er wordt momenteel nog hard gewerkt om het theater op tijd af te krijgen.
Er wordt momenteel nog hard gewerkt om het theater op tijd af te krijgen.
+ FOTO'S

Nieuwe Blauwe Kei bijna klaar voor eerste voorstelling: 'Het is zoveel mooier'

Algemeen 3.810 keer gelezen

VEGHEL | De laatste puntjes worden morgen (vrijdag 12 januari) op de i gezet, zodat het publiek vrijdagavond kan genieten van de allereerste voorstelling in de nieuwe theaterzaal op de CHV Noordkade in Veghel. Cabaretier Mark van de Veerdonk betreedt als eerste het gloednieuwe podium. Afgelopen donderdagmiddag liepen interim-directeur van De Blauwe Kei Hans Kraaijeveld, wethouder Jan Goijaarts, Martien van den Hoven voorzitter van Stichting Cultuur Haven Veghel (CHV) en Stefan van de Ven (eigenaar Noordkade) vast een rondje.

Er werd donderdag nog keihard gewerkt en al het werk is vrijdagavond echt nog niet af. Dat mag de pret echter niet drukken. De eerste voorstelling vindt gewoon doorgang en daar zijn de vier heren bijzonder trots op. De voltooiing van het theater vormt het sluitstuk van de tweede fase van de bouw van een cultuurcluster in de voormalige mengvoederfabriek van CHV, waar tevens een foodcluster en diverse ondernemingen op het gebied van horeca en leisure zijn gevestigd.

De Blauwe Kei is de kers op de taart voor de Noordkade.

In nauw overleg met betrokken partijen; cultuurcluster, gemeente, commerciële partijen en bouwer is binnen een jaar een theater gerealiseerd. "Er is veel gediscussieerd en er is wrijving geweest, maar zonder wrijving geen glans", zegt Martien. Stefan veegde in de beginfase van de bouw een programma van eisen resoluut van tafel. "We hebben vervolgens een programma van wensen samengesteld. In begin was men sceptisch, maar uiteindelijk zijn we er met relatief weinig geld uitgekomen." Martien is het met Stefan eens. "We zijn binnen het budget van 8.5 miljoen gebleven. Iets wat in de theaterwereld niet vanzelfsprekend is", glimlacht hij.

'Nieuwe Blauwe Kei voelt anders dan de oude'
De grote theaterzaal ligt er prachtig bij. De rode stoelen ruiken naar nieuw en de podiumplanken glimmen nog. "De nieuwe Blauwe Kei voelt anders dan de oude Blauwe Kei", vertelt Hans. "Ik vind het ook reuze spannend hoe bezoekers het nieuwe theater gaan ervaren. Niet alleen de omvang, van 523 naar bijna 700 stoelen, is anders. Ook de sfeer. Van intiem naar meer industrieel."

Ook aan de aangrenzende openbare ruimte, die op theateravonden gebruikt gaat worden als foyer, is flink gebouwd.

Hans is gelukkig met het resultaat. "Iedereen die een kijkje neemt is enthousiast." Volgens Martien is de nieuwe zaal een flinke verbetering ten opzichte van die op het Stadhuisplein. "De stoelen zijn comfortabeler en er is tien centimeter meer beenruimte. Het nieuwe theater is zoveel mooier dan de oude variant", vindt de voorzitter van Stichting CHV. 

Binnen-Aa
De zaal is voorzien van een luchtbehandelingssysteem om de temperatuur goed te kunnen regelen en loopt op, zodat iedereen goed zicht heeft op het podium. De stoelen en vloer worden verwarmd met afvalwater van FrieslandCampina DMV.
Ook aan de aangrenzende openbare ruimte, die op theateravonden gebruikt gaat worden als foyer, is flink gebouwd. Hier loopt een 'binnen-Aa' doorheen en langs het water staan planten en kleine boompjes. "We gaan nu gewoon beginnen en zien wel waar we nog tegenaan lopen. Het kan vast nog een stuk professioneler, maar daar komen we vanzelf achter", stelt Stefan. 
De Blauwe Kei hoopt dit jaar 34 duizend bezoekers te verwelkomen. Dat is meer dan de 27 duizend op de oude locatie.

De kleedkamer.

Ontmoetingsplek
Hans, sinds oktober interim-directeur van de Blauwe Kei, blijft waarschijnlijk tot april in dienst. Er is een vacature voor een nieuwe directeur. Maar wie bij het woord interim denkt aan iemand die op de winkel past, heeft het bij de 68-jarige directeur mis. Hans zit vol ideeën: "We willen nog meer de verbinding maken met Veghel. Niet alleen op cultureel vlak, maar ook op sociaal-maatschappelijk. De kerk als ontmoetingsplek neemt bijvoorbeeld af. Daar ligt wellicht een rol voor ons als theater en het cultuurcluster." 

'Nog niet af' 
Stefan hoopt dat het theater nooit helemaal klaar is. "Het is een mooi theater, maar nog niet af. Net als de Noordkade. Dat is ook precies wat ik voor ogen heb. Je kan hier tot in de eeuwigheid door blijven gaan met het ontwikkelen van ideeën en projecten." Wethouder Jan Goijaarts is blij met de inzet van Stefan. "De Noordkade is getransformeerd in een prachtig kunst- en cultuurcluster en tevens is het industrieel erfgoed behouden gebleven."

Er werd donderdag nog hard gewerkt.

Het theater is een nieuw hoofdstuk in dit tot op heden succesverhaal. Goijaarts: "We zijn eigenlijk gewoon begonnen." Stefan vult aan: "Doorbutsen noemen we dat hier", lacht hij. Goijaarts knikt tevreden: "Het is heel bijzonder wat er op de Noordkade gebeurt. Ik ben daar trots op. Dank aan de initiatiefnemers, mijn voorgangers en de gemeenteraad."

Regionaal
De wethouder van Meierijstad wil met de komst van het theater de regionale boodschap nog wat extra kracht bijzetten. De provincie is inmiddels al ingestapt. Stefan is het met Goijaarts eens: "We hebben hier onder andere het CDA-congres en de Food Inspiration Days over de vloer gehad. Regionaal worden we een steeds grotere speler. De bereikbaarheid en bewegwijzering moet overigens beter", besluit de eigenaar van de Noordkade.

Specificaties Theaterzaal
Beton 1375m3 = 3.437.500,00 kg

Wapening:
-        Theater: 95.000,00 kg
-        Brug: 8.650,00 kg

Staal:
-        Theater: 372.000,00 kg
-        Brug: 70.000,00 kg

M2 vloeroppervlak:
-        Podium: 319 m²       
-        Theater: 457 m² = horizontaal vloeroppervlak en 420 m² = zit oppervlak + 121 m² zitoppervlak van het balkon = 541m²
-        Foyer: 938 m²
-        Brug: 372 m²
-        Bloemenwink: 63 m²

M3 inhoud:
-        Theater met podium en omloop 13.263 m³ = excl. ruimte onder de zitplaatsen
-        Opslag onder zitplaatsen: 266 m³
-        Ruimte onder tribune eventuele feestruimte: 465 m³
-        Vip-lounge: 524 m³
-        Foyer: 8.141m³                          
-        Kelder: 1.423 m³
-        Brug: 1.180 m³
-        Bloemenwinkel: 236 m³

Stoelen:
696 stoelen

Trekkenwand:
26 verrijdbare trekken

Kabel:
Meer dan 10 km kabel op en rondom het podium

Naam architect:
NPF Architects

Projectarchitect: 
Kurt Gouwy

Constructeur:
Bouw- adviesbureau Van der Zanden BV
Projectconstructeur; Cor Terheijden

Bouwkundig aannemer:
Bouwbedrijf L. van de Ven

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant