Van links naar rechts: Sander Voets, Sabine Voets en Gijs van den Bogert.
Van links naar rechts: Sander Voets, Sabine Voets en Gijs van den Bogert.

'De Zonnebloem is óók voor jongeren'

Algemeen 2.271 keer gelezen

VEGHEL | Wat begon met een spontane mail naar de Zonnebloem is inmiddels uitgegroeid tot een mooi initiatief voor een jongerengroep van de vereniging, die zich inzet voor mensen met een lichamelijke handicap. Vijftien mensen hebben zich al aangemeld maar er is ruimte voor meer leden.

"Ik ben de aanstichter van dit alles'', lacht Sabine Voets. Haar man Sander Voets vroeg haar tijdens een jongeren Zonnebloemvakantie op Ameland in juli 2016 ten huwelijk. Vorig jaar september zijn ze getrouwd. Het leek haar leuk om hierover een nieuwtje te plaatsen op de site van de vereniging. Daarnaast vroeg ze zich af of er een jongerengroep was van de plaatselijke Zonnebloem. "Dat bleek niet zo te zijn", vertelt ze aan haar keukentafel waar ook man Sander en Gijs van den Bogert van de Zonnebloem aan zitten. "Ze stonden er voor open en vanaf dat moment is het balletje gaan rollen." Sander zit in een rolstoel en het stel heeft al vaker activiteiten en vakanties ondernomen met de Zonnebloem. Daar denken ze met veel plezier aan terug.

Vakanties
Mede reden om te kijken wat de vereniging lokaal biedt. "Tijdens de vakanties zie je oprechte vreugde bij iedereen", zegt Sander. "Het is lastig om op vakantie te gaan of een activiteit te ondernemen met een lichamelijke beperking. Het is fijn als er iemand is die de partner, vriend of familielid kan ontlasten van de zorg zodat die persoon eveneens vakantie heeft, of kan genieten van een activiteit."

Gezamenlijke activiteit
Sander vervolgt: "Ik heb Sabine en we ondernemen zelf veel dingen, maar er zijn ook mensen met een beperking die niemand hebben die ze meeneemt. Voor hen is het fijn dat de Zonnebloem bestaat. Daarbij maakt een gezamenlijke activiteit alles toegankelijker. Je bent niet apart, hoort bij de maatschappij."

Meierijstad
Het plan is om de jongerenafdeling in Veghel uit te rollen en op den duur uit te breiden naar Meierijstad vertelt Gijs, voorzitter van Zonnebloem Veghel. De Zonnebloem is lokaal naast Veghel actief in Eerde, Zijtaart en Mariaheide.

Imago
Gijs zet zich al jarenlang in voor de vereniging. "De Zonnebloem heeft het imago voor ouderen te zijn, dat is helemaal niet waar. We zijn er voor iedereen van alle leeftijden met een lichamelijke handicap. Juist ook voor de jongeren. Die vinden het fijn om met leeftijdsgenoten op te trekken." Sabine en Sander beamen dat. "Je hebt dan hele andere gesprekken, je praat toch anders met iemand van je eigen leeftijd dan met iemand die ouder is." Naast nieuwe leden is de Zonnebloem dan ook op zoek naar jongere vrijwilligers. Zonnebloem Veghel telt momenteel zo'n tweehonderd leden en zeventig vrijwilligers.

Op pad
Gijs: "De meeste vrijwilligers zijn wat ouder en kunnen het niet altijd lichamelijk aan om heel de dag een rolstoel te duwen. Daarnaast vinden ze het niet altijd leuk om mee te gaan naar een festival of andere uitjes. Het is voor de jongeren leuker om met jonge vrijwilligers op pad te gaan."

Mensen leren kennen
De jongerengroep telt voor nu vijftien leden, meer leden zijn welkom. "Er mag meer bekendheid komen over dit initiatief. De groep is er voor mensen van 18 tot 45 jaar. We hebben al diverse uitjes besproken, zoals het bezoeken van Paaspop. Het moet natuurlijk financieel haalbaar zijn en sponsoren zijn altijd welkom. Hoe het verder wordt ingevuld is nog niet bekend. We horen graag van onze jongerenleden hoe ze hierover denken en wat ze willen doen", zegt Gijs. In januari staat de eerste kennismaking op de agenda. Sander kijkt er al naar uit. "De Zonnebloem betekent veel voor ons. We hebben veel vrienden overgehouden aan de vakanties, maar iedereen woont verspreid in Nederland. Het zou leuk zijn om in de buurt mensen te leren kennen."

Aanmelden
Aanmelden kan via de site van Zonnebloem afdeling Veghel-Eerde-Mariaheide-Zijtaart: www.zonnebloem.nl/veghel-eerde-mariaheide-zijtaart onder het kopje contact en aanmelden op de hoofdpagina.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant