De Blauwe Kei op de Noordkade.
De Blauwe Kei op de Noordkade.

Doorbutsen!

Column 4.070 keer gelezen

Het woord 'doorbutsen' werd afgelopen week door een journalist opgetekend uit de mond van Stefan van de Ven. Aanleiding was de opening van de nieuwe Blauw Kei aan de Noordkade. De bouw van het theater had er qua tijd maar nét ingezeten, waardoor de bouwvakkers volgens Van de Ven even moesten…juist ja…'doorbutsen'.

Wat een ongelooflijk lekker woord! Had het nog nooit in die samenstelling gehoord. Zelfs in het dialect is het volgens mij geen bestaand woord, maar daar zul je mij niet over horen. Nog niet misschíen! Het bekt heerlijk en bij het lezen ervan sloeg mijn fantasie direct op hol. 'Doorbutsen' past namelijk naadloos bij de mentaliteit van veel Veghelaren. In het woord zit wat mij betreft bijna alles: Kracht, dúrven, nooit opgeven, hard werken, gas erop, niet lullen maar poetsen Maar ook: gewoon beginnen en wel zien waar het schip strandt, uitproberen, op je bek durven gaan. Volgens mij de basis voor innovatief ondernemen. Het feit dat er in Veghel zoveel succesvolle bedrijven zijn hangt gegarandeerd samen met de eigenschap dat er in Veghel met regelmaat 'doorgebutst' wordt. Je ziet het ook op cultureel, sociaal of sportief gebied. Van Fabriek Magnifique, PieterBrueghelHuis en Stichting Met je hart Veghel tot sporten op breed én hoog niveau, in Veghel krijgen ze het van de grond als de schouders eronder worden gezet. Dat móet aan dat 'doorbutsen' liggen.

Ook op de sociale media werd 'doorbutsen' opgepikt. Zag het bijvoorbeeld voorbij komen in relatie tot het winkelcentrum. Mijn 'psychologie van de koude grond' vertelt gewoon dat dit komt omdat vele leegstaande panden in eigendom zijn van níet-Veghelaren. Die kennen eenvoudigweg het woord 'doorbutsen' niet! Hoe past de gemeente Meierijstad in dit plaatje? Is de mix van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode voldoende 'doorbutsproof'? Nu de economie weer aangetrokken is lijkt alles wat voortvarender te worden aangepakt, maar durft men dat echter ook in mindere tijden? Kunnen ze nauwelijks te bewegen projectontwikkelaars en pandeigenaren 'dwingen' om ook eens door te butsen? Met een 'doorbutswetje' of zo? Denk bijvoorbeeld aan de leegstand in met name de Kalverstraat en de lélijke kant van de Markt (postkantoorzijde).

Mochten we in Veghel ooit een 'Woord van het Jaar' gaan kiezen, dan breng ik 'doorbutsen' meteen in. Wil ik wel eens zien wie daar nog overheen komt!

Tot die tijd, en zie het maar als een verlate nieuwjaarswens, hoop ik dat 2018 geheel in het teken komt te staan van doorbutsen!...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant