Het waarschuwende vingertje van Jacques Kop Jansen, coach van Korfrakkers
Het waarschuwende vingertje van Jacques Kop Jansen, coach van Korfrakkers Foto's Peter Kuijpers

Jacques Kop Jansen: "Alleen gemengd korfbal kan het vrouwenkorfbal nog redden"

Sport 1.836 keer gelezen

OOSTERBEEK – Jacques Kop Jansen, al vijf jaar is hij trainer van korfbalclub Korfrakkers uit Erp. Een vrouwen korfbalvereniging die al jaren grossiert in titels. Dit jaar is het niet anders en tekenen de vier teams, die gaan voor de halve finales, zich af. Zo vanzelfsprekend is dat allemaal niet vindt Kop Jansen. Maar liefst vier nieuwe speelsters moest hij begin dit seizoen implementeren in zijn geoliede machine. Toch luidt de kleine generaal uit Oosterbeek de noodklok: "We moeten echt gemengd gaan spelen."

Door: Peter Kuijpers

Afgelopen zondag won Korfrakkers (4-21) afgetekend van laagvlieger Altior in Dinther. Zondag zal het bezoekende Prinses Irene eveneens weinig problemen op gaan leveren. Het gaat om de plaatsen in de kruisfinale. De nummers één en twee beginnen dan thuis in het tweeluik voor een plek in de finale. Mocht na eventuele winst thuis de uitwedstrijd verlies opleveren, heeft die eerste of tweede plek het voordeel dat de derde beslissende wedstrijd dan een thuiswedstrijd wordt. Jansen: "Het valt me niet eens tegen. Ik had gehoopt dat we bij de eerste vier zouden eindigen nu staan we bovenaan. Vergeet niet we zijn behoorlijk verzwakt in vergelijk met vorig jaar, maar liefst vier speelsters zijn er niet meer bij. Als je dan toch een plek weet te veroveren in de kruisfinales dan is dat lekker meegenomen."



De grote zaalfinale in Sporthal Zuid in Eindhoven

De scores
Korfrakkers was in de zomerstop een ploeg van komen en gaan. Jansen: "Janine Delisse, Maud Kanters, Marlou Hulsen en Maud van Boxtel gingen lager spelen of vertrokken naar elders. Ik heb toen Anke Verstraten teruggehaald uit het tweede team. Verder Lucie van den Akker, Manon van Geelkerken en van JES kwam Linda van Sleeuwen. Dat zou een compleet vak kunnen zijn en eiste behoorlijk wat aanpassingen. Maar dat geeft niets en bovendien staan we nog eerste ook wat ik zeker niet had verwacht. Linda van Sleeuwen is er pas net bij, maar zulke dames hadden we nodig. Linda gaat zondag ook spelen." De scores in vergelijk met de nummer twee DDW zijn opvallend. Korfrakkers scoorde veel minder dan DDW, maar kreeg er ook minder tegen waar DDW behoorlijk wat tegendoelpunten moest verwerken. "Dat zegt niet zoveel. Neem de wedstrijd van afgelopen zondag. Dan kan je Altior laten korfballen en maken er wellicht vijftien. Dan nog winnen wij, maar nu maken we 21 treffers en krijgen er maar vier tegen. Het is maar waar je voor kiest."

Hoog nivo
Vier nieuwe mensen dat vereist nogal wat in de strak geprogrammeerde machine. Kop Jansen vervolgt: "Dat eist inderdaad nogal wat. Het niveau van vorig seizoen gaan we niet halen. Dat was zo verschrikkelijk goed met een spetterende finale in Eindhoven tegen Swift, dat gaat dit seizoen niet meer lukken. De laatste drie jaar zijn we naar een hoog niveau gegroeid waarin we alles wonnen." Het korfbal specifiek voor vrouwen stamt al ver uit de vorige eeuw. In 1947 werd in het Zuiden de Nederlandse Dames Korfbalbond opgericht (NDKB) vanuit het Katholieke geloof. Dames Korfbal was daardoor een ander spel. Iedereen mag iedereen verdedigen wat in het gemengde korfbal anders is, waar de mannen en de vrouwen tegenover elkaar staan. Korfbal overigens is de enige gemengde (contact-) teamsport ter wereld.

Middenvak
Het Korfbal en dan met name het vrouwenkorfbal kent de laatste jaren nog al wat veranderingen. Er is behoorlijk gesleuteld om het spel sneller en attractiever te maken. Het stoffige middenvak is al jaren verdwenen. De traditionele krakende rietenmand is vervangen door een fel gele polyester korf. De schotklok uit het basketbal deed zijn intrede. Positieve ontwikkelingen vindt ook Kop Jansen: "Dat zie je in de scores en het spel is leuker geworden. We trainen snoeihard en dat is een must anders verlies je aansluiting." Toch kent het 'dameskorfbal' een tanend ledenaantal de laatste jaren. "Dat klopt. We moeten echt naar het gemengde korfbal. Dat is de enige redding, maar dat is bij de clubs bekend. Mondiaal ontwikkelt de sport zich wel. In 66 landen wordt er een competitie gespeeld momenteel. En dat breidt zich alleen maar uit. We proberen ook hier in- en rondom Erp mannen te charteren voor het gemengde korfbal. Daar moet het echt naar toe."



Tussen de 'meiden' met zinnige aanwijzingen

Olympische sport
Het Nationaal team komt eind mei twee dagen naar Erp toe voor trainingen wedstrijden samen met Korfrakkers. Kop Jansen vervolgt: "Maar daarover komen nog persberichten. Het IOC laat ook nadrukkelijk weten dat het Korfbal als Olympische sport zij de voorkeur geven aan gemengd korfbal. Dat moet ook het beleid zijn de komende vijf jaar. Het Korfbal is overigens al een Olympische sport. Het NOC sponsort het gemengde Korfbal. Er zijn echter twee dingen die spelen: Je hebt sporten die ook werkelijk uitkomen op de Olympische spelen en je hebt sporten die een Olympische status hebben. Daar zijn dan de World Games voor. Daar gaan sporten naar toe die wél een Olympische status hebben, maar nog niet op de Olympische spelen uitkomen." Kop Jansen trainden al eerder internationaal. Momenteel is hij ook coach van de het Chinese nationale team. "Dat klopt. Die hebben echt potentie om mee te gaan doen op het wereldniveau. Ze zijn al verschillende malen hier geweest en ik ben ook in China geweest. Op de laatste World Games werden ze vijfde",zegt Jacques Kop Jansen, trainer van De Korfrakkers.

Het korfbal in het Zuiden bereidt zich voor op het summum van het korfbal: de zaalfinale in Eindhoven. Op 4- en 11 maart zijn er de kruisfinales en op zaterdag 17 maart de grote finale in Eindhoven. Noteer die datums alvast.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant