Noordkade Pindakaas.
Noordkade Pindakaas.

Ook aandacht voor Nationale Pindakaasdag in Veghel

Opmerkelijk 1.201 keer gelezen

VEGHEL | Als het Voets Specialiteitenhuis en Bakkerij van Leur ligt, moet iedereen vandaag (woensdag 24 januari) een boterham met pindakaas eten. Dit vinden ze natuurlijk niet voor niets. Het is vandaag Nationale Pindakaasdag. Reden genoeg voor de ondernemers om een actie te lanceren.

Wie woensdag twee broden koopt bij een van de filialen van Bakkerij Van Leur krijgt een potje Noordkade Pindakaas (gemaakt door Voets Specialiteitenhuis) cadeau. Deze actie is alleen vandaag geldig.

In veel huishoudens kom je een pot pindakaas tegen. Calvé is misschien wel het bekendste merk dat Pindakaas verkoopt. Maar ook in Veghel hebben ze met Noordkade Pindakaas een eigen Pindakaas ontwikkeld die ze produceren in de winkel in de Proeffabriek.

Wist je dat?
-        Een pinda is eigenlijk geen noot. Het is een peulvrucht en behoort tot de peulvruchtenfamilie, net als erwten, bonen en linzen.

-        Er wordt ook gezegd dat pinda's je stemming kunnen verbeteren. Dit komt omdat ze een stof bevatten die helpt  bij de aanmaak van het 'gelukshormoon' serotonine.

-        Pindakaas, in de huidige smeerbare vorm, komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, waar het in 1893 ontwikkeld werd door John Harvey Kellogg, ten tijde van een overschot in de productie van pinda's.

-        Amerikanen eten gemiddeld anderhalve kilo pindakaas per persoon per jaar.

-        In het Engeland en Amerika heet pindakaas peanut butter (pindaboter). Toen peanut butter in 1948 in Nederland op de markt kwam, mocht dat niet onder de naam pindaboter gebeuren. De naam boter was namelijk speciaal vastgelegd voor échte roomboter. Kaas werd gekozen toen de butter werd vergeleken met leverkaas; ook broodbeleg waar geen kaas in zit.

-        Pindakaas is een goed lokmiddel om ratten te vangen. In mei 2016 werd een rattenplaag in een wijk in Nijmegen succesvol bestreden met pindakaas als lokaas in de vallen.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant