Afbeelding

Blauw Geel en Kuussegat: een goed huwelijk

Sport 2.847 keer gelezen

VEGHEL | Carnaval in Kuussegat heeft een sterke band met voetbalclub Blauw Geel'38/Jumbo. Een terugblik in de vergeelde boeken van de Kuussegatters levert het aantoonbare bewijs. Vooral na 1980 was er een grote ommekeer en zien we heel veel namen die onlosmakelijk verbonden zijn aan de Veghelse voetbalclub. We stappen in de tijdmachine en nemen u mee voor een reisje naar het rijke voetballende carnavalsverleden.

Door: Peter Kuijpers.

Bij het verschijnen van deze krant ligt het carnaval binnen handbereik. Over een paar dagen barst het los en kantelt Veghel in Kuussegat. Een naam afgeleid van de veemarkten die in het verre verleden in Veghel op de Markt werden gehouden. Blauw Geel'38 heeft tot begin deze eeuw altijd een druk bezocht eigen carnavalsbal gehad dit in combinatie met het wielergebeuren bij Café/restaurant Hutten in de Molenstraat. Blauw Geel'38 is een grote vereniging dus begrijpelijk dat de namen die op de ledenlijst voorkwamen ook sterk betrokken waren bij het carnavals gebeuren. Voormalig voorzitter van Blauw Geel'38 Piet van Sambeek (†) onder anderen was geruime tijd voorzitter van de Kuussegatters.

Een mooi rijtje.

Piet van Sambeek
De eerste prins die we tegenkomen is doelman Maarten van de Louw. Maarten zwaaide de scepter in 1984 als prins Tinus I. Vier jaar later kwam wellicht de meest bekendste en geliefkoosde prins die Blauw Geel'38 heeft voortgebracht: Willem den Das als Prins Willem IV. Piet van den Boom en Pieter van Deursen waren zijn adjudanten. Met voorzitter Piet van Sambeek was het Blauw Geel'38 gehalte toen bijzonder groot. De huidige voorzitter Edwin van den Boom was in 1980 al jeugdprins van Kuussegat. Spelers die later het eerste team haalden, Gerke van den Akker, Harm Vissers en Guus Peters vervulden die rol eveneens.

Grote hit
Frits van Eerd, algemeen directeur bij Jumbo en hoofdsponsor van Blauw Geel'38/Jumbo, werd in 1999 onthuld als prins Frits I. Frits nam het lied 'Vanavond gaan we er weer tegenaan' op wat in Brabant een grote hit werd. In 2000 werd tot nu toe de enige voorzitter van Blauw Geel'38, Wim Verwegen, gekozen tot prins Willem VII. In 2003 was het die eer aan jeugdvoorzitter Jan Goijaarts destijds samen met Frans van Breugel tevens leiders van het eerste elftal. De huidige wethouder van Meierijstad zwaaide als prins Janus II de scepter tijdens het Veghelse carnaval. In 2006 werd Ron van de Snepscheut gekozen tot prins Ron I een jaar later opgevolgd door doelman Ad van Dooren, zoon van de legendarische Grad van Dooren, eveneens keeper. Ad en zijn gezelschap hadden een groot Blauw Geel'38 gehalte met de adjudanten Toon van den Akker en Ted Ruijs.

Scharlaken rood
Leo Rijkers de 'grote' sponsor van de veteranenafdeling van Blauw Geel verscheen in het scharlaken rood als prins Leo II. Er zijn van die namen die jaarlijks genoemd worden en het dan toch niet blijken te zijn. Gerard de Kock was er een van en eindelijk was-ie dan toch daar. Gerard stoof in 2010 als Gerard II het Veghelse carnaval in. In de jaren 2014 tot en met 2016 leek aan Blauwgelers niet meer te ontkomen. Drie jaar op een rij kwam de prins uit de Blauw Geel'38 koker. Thijs Swinkels als prins Ties, Peter Bijvelds als prins Peer VI en in 2016 de lang verwachte Tiny van der Sanden als prins Tinus II. Bijzonder was het dat eerste elftal speler zoon Emiel samen met Ivo van Berlo het adjudanten paar vormde.

Carnaval blijft blijkbaar onlosmakelijke verbonden met Blauw Geel'38/Jumbo. Alaaf!

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant