Afbeelding

Roos en Lisa zijn verslaggevers in Ghana

Algemeen 1.023 keer gelezen

VEGHEL | Roos van Lieshout en Lisa Ceelen, leerlingen van het Zwijsen College in Veghel, gaan van donderdag 22 februari tot zondag 4 maart naar Ghana. Samen met 38 andere leerlingen en 15 docenten van middelbare scholen in heel Nederland doen Roos en Lisa mee aan Edukans Going Global. Dit jaar werken 32 scholen mee aan het uitwisselingsproject van Edukans.

Op het Zwijsen College solliciteerden tien kandidaten naar de functie van verslaggever in Ghana. Ze stuurden een brief met cv en hielden een presentatie voor een sollicitatiecommissie van docenten en Edukansmedewerkers. Roos en Lisa kwamen als beste uit de bus.

Taboes doorbreken met 'life skills'
Edukans is een ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs. Ieder kind heeft recht op goed onderwijs, maar in Ghana is dit nog niet het geval. Roos en Lisa ontmoeten Ghanese medeleerlingen en lopen met hen mee op school en thuis. Vooral de uitwisseling van cultuur staat op het programma. De groep Nederlandse verslaggevers gaat in Ghana aan de slag met het thema life skills (levensvaardigheden). Er worden in Ghana weinig levensvaardigheden op school geleerd en thuis wordt er niet gesproken over bepaalde onderwerpen, zoals seksuele voorlichting. Gevolgen zijn dat veel Ghanese jongeren te maken krijgen met problemen als tienerzwangerschappen, uitval van meisjes op school en hiv/aids. De Nederlandse en Ghanese jongeren gaan samen aandacht vragen voor goed onderwijs met life skills-lessen.

Actievoeren
Op www.inactievooredukans.nl doen leerlingen iedere dag verslag van de reis. Na thuiskomst geven Roos en Lisa op school presentaties over de onuitwisbare ervaringen. Ook voeren zij samen met andere leerlingen van het Zwijsen College actie voor de projecten die zij in Ghana hebben bezocht. In 20 jaar Edukans Going Global haalden Nederlandse scholieren al ruim 9 miljoen euro op voor onderwijs in ontwikkelingslanden. Het Zwijsen College vindt het van groot belang dat de school meedoet aan Edukans Going Global, omdat de leerlingen van het Zwijsen College zich zo kunnen inzetten voor leerlingen in Ghana. Het programma van Going Global vergroot de betrokkenheid van jongeren bij ontwikkelingswerk.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant