Cintie Rooijakkers staat voor een mooi avontuur in Mexico.
Cintie Rooijakkers staat voor een mooi avontuur in Mexico. Foto: Manon Bimbergen

Veghelse Cintie gaat fulltime radio maken in Mexico

Algemeen 2.889 keer gelezen

VEGHEL | De Veghelse Cintie Rooijakkers (22) staat voor een groot avontuur. Deze week vertrok ze naar Mexico om vrijwilligerswerk te doen bij een lokaal radiostation.

Of ze het spannend vindt? "Ik heb alleen gezonde spanning'', vertelt Cintie Rooijakkers met een lach. Deze week stapte ze op het vliegtuig. Op naar het avontuur dat haar te wachten staat in Mexico. Afgelopen zomer behaalde Cintie haar diploma Journalistiek in Tilburg. Sindsdien trekt het buitenland haar aan als een magneet. Al snel vormde zich het plan om journalistiek te bedrijven buiten Nederland. De bestemming was vlug gekozen. En lag lichtjes voor de hand. "Ik wilde sowieso naar een Spaanstalig land. Heb een halfjaar in de Spaanse stad Murcia gewoond en Spaanse taallessen gevolgd", zegt Cintie. Ze koos bewust voor een kleinere stad om beter kennis te kunnen maken met de locals en de cultuur te proeven. "Ik wilde mezelf onderdompelen in het Spaanse leven. Ik had tevens de keus om naar Barcelona te gaan, maar vond dat veel te toeristisch."

Radio maken
Ook nu koos ze voor een kleinere plaats: Ciudad Guzmán, een stad met bijna 98.000 inwoners, gelegen op zo'n twee uur rijden van Guadalajara. De tweede stad van Mexico. Daar gaat ze aan de slag als reporter bij lokaal radiostation Radio Universidad Cd Guzmán. De radiozender van de universiteit. "Ik ga fulltime radio maken. Waarover? Heb nog geen idee. Moest aangeven waar mijn interesses lagen. Dat is alles, behalve sport'', lacht Cintie, die al eerder stage liep bij tv- en radiozender Studio 040 in Eindhoven.

Verstaanbaar
Gedurende haar verblijf logeert ze bij het gezin van een journalist van het radiostation. In het gezin wordt enkel Spaans gesproken. "Ik kan mezelf goed verstaanbaar maken in het Spaans. Omdat het rap wegzakt als je het niet dagelijks spreekt, ben ik een paar maanden voor de reis op Spaanse les gegaan. Het is ergens fijn dat ze daar weinig tot geen Engels spreken. Je pikt de taal zo sneller op." Over de onveiligheid in het land maakt ze zich weinig zorgen. "Ik heb mezelf goed laten inlichten over de veiligheid in Mexico via de organisatie waar ik vrijwilligerswerk ga doen en mensen die eerder naar Mexico zijn geweest. Het is met name onveilig aan de grens tussen Mexico en Amerika. Daar ben ik ver van verwijderd. Los daarvan zou ik daar geen dingen doen die ik in Nederland eveneens niet zou doen en ga 's avonds niet in m'n eentje over straat."

Backpacken
Door haar tijd in Spanje heeft Cintie wel een idee over wat ze kan verwachten van de Mexicaanse cultuur. "Ik verwacht dat beide culturen enigszins overlappen. In Spanje was het normaal om een aantal uur later te verschijnen op een afspraak dan het afgesproken tijdstip. Ze doen rustig aan. Tranquilo, zoals ze dat noemen. Denken meer aan zichzelf en zijn minder gehaast. Ben benieuwd hoe ik dat als journalist in Mexico ga ervaren." Cintie heeft het reisvirus inmiddels goed te pakken en gaat na Mexico met haar vriend backpacken in Costa Rica en Nicaragua. Begin juni keren ze huiswaarts. Wat Cintie hierna wil doen, is ze nog niet helemaal uit. "Waarschijnlijk een master Nederlands, eerst genieten van dit avontuur", besluit ze.

Benieuwd naar de avonturen van Cintie? Deze zijn te volgen via haar Instagram: cintierooijakkers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant