Afbeelding

Heel Meierijstad plogt

Column 1.857 keer gelezen

"Mî unnen hond hedde aalt buurt!" Dat constateerde een rasechte Veghelaar terwijl ik in Veghels Buiten wandelde met mijn dochters Beagle. Vond het een tegeltjeswijsheid met hoog waarheidsgehalte. Mijn reactie "Jaaah…en ge blijft lekker in beweging!" zorgde vervolgens voor een aangenaam gesprek. Over van alles en nog wat. De jonge viervoeter vond dat snel welletjes nadat ze verderop een soortgenoot zag en óók wilde socializen. Een "houdoe!" beëindigde ons gezellige onderonsje, de riem ging strak.

Conditie
Mijmerend over lekker fysiek bezig zijn gekoppeld aan sociale interactie, viel mijn oog al verder wandelend op rondslingerend zwerfafval. Een krantenartikel over 'plogging' schoot me te binnen, een bijzondere rage vanuit Zweden. Plogging is een vorm van hardlopen en tegelijkertijd zwerfafval opruimen. Niet echt nieuw, want wat jaren geleden ging een groep 'troeptrimmers' in Den Haag ook al zwerfafval te lijf. Het bleef bij een plaatselijk initiatief. De in milieuvriendelijkheid en duurzaamheid grossierende Zweden zijn van plogging echter een leefstijl aan het maken. Zelfs Fitnessexperts worden er bij betrokken. Ze beweren dat wie regelmatig plogt niet alleen de conditie vergroot, maar ook nog eens meer vet verbrandt. En behalve wandelen of rennen oefen je door het bukken en opstaan ook andere spiergroepen. Bovendien, en dat vond ik wel net zo interessant, blijken ploggers snel aanspraak te krijgen als ze iets oprapen en wordt hun goede voorbeeld gevolgd: "Heej jonguh, wa bende gij an 't opraopen? Huh? Goewt bizzig! Dè gaoj ik ôk doen!" Iets in die richting.

Plogrugzakken
In Veghel ken ik enkele ploggers. Een soort van dan. Ze rennen er namelijk niet bij en hebben ook geen hippe hardloopkleding aan. Zorgvuldig maken ze links en rechts vooral bermen schoon. Met de hand of met zo'n grijpertje. Of ze veel aanspraak krijgen waag ik te betwijfelen, maar dat verdienen ze wél! En stel nou eens dat dat met plogging wél lukt? Dat we zelf (óf de gemeente Meierijstad) plogrugzakken regelen en allemáál onze omgeving eens blijvend gaan opschonen?

Troep
Ik heb besloten sowieso te gaan ploggen. Het geval wil namelijk dat dochters Beagle zo'n beetje de actiefste 'plogger' is die ik ooit gezien heb. Alles gaat die bek in! Aanvankelijk wilde ze allerlei troep zo snel mogelijk doorslikken, maar met een ferm "Los!" komen we tegenwoordig een heel eind. Grijpertje of handschoentje erbij en klaar is Hans! Ik droomde verder over een hip rugzakje in opvallende kleurtjes. Met daarop de tekst…'Heel Meierijstad plogt'…

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant