Afbeelding

Hoofd Opleidingen Harry Blokhuis werkt aan toekomst UDI'19: 'Alle hoogste teams moeten op 2e divisie niveau'

Voetbal 614 keer gelezen

UDEN| Harry Blokhuis was bijna vier decennia lang actief als hoofdtrainer van diverse amateurclubs. Het voerde de geboren Tukker langs vele velden en bracht hem naast succes, en soms ook tegenslag, vooral een brok voetbal- en levenservaring. Nu is dan het moment aangebroken dat hij niet meer zelf langs het veld wil staan maar graag aan de basis bezig is. Bij de jeugd van UDI'19 in dit geval. Blokhuis is sinds dit seizoen officieel aangesteld als Hoofd Opleidingen van de trots van Parkzicht. Aangezien er zondag toch weer niet gevoetbald wordt op het natuurgrasveld van de Udenaren hebben we nu wel even een momentje vrij om hem te vragen naar de actuele gang van zaken.

Door: Willy Rooyakkers

"Het klopt dat ik in de zomer officieel begonnen ben", legt hij uit, "Maar officieus was ik al vanaf 1 januari 2017 achter de schermen bezig. Momenteel ben ik elke dag wel zo'n beetje op de club aanwezig." Wat doe je dan precies? Wat houdt dat precies in om 'Hoofd Opleidingen' te spelen bij een club als UDI'19. Hoe krijg je de opleidingen op een hoger niveau? Hoe oefen je daar invloed op uit? Blokhuis: "Je hebt invloed op het interne selectiebeleid natuurlijk. Daar moet scherp naar gekeken worden. Daarnaast heb je invloed op het feit welke jeugdtrainers worden aangesteld. Daarop aansluitend kun je dan proberen om die trainers beter te maken, door ze bepaalde zaken aan te reiken." Waar moet een goede jeugdtrainer aan voldoen dan? Moet hij goed training kunnen geven, of moet hij tactisch en didactisch sterk zijn? Of extreem empathisch zijn betreffende omgang met jonge spelers? "Dat ligt ook een beetje aan welke leeftijdsgroep het betreft." 

Tactisch
Ok, de bovenbouw dan? Jongens vanaf 14 jaar ? "Dan moet je als trainer ook vooral in staat zijn om tactisch sterk te zijn. Een team neer te kunnen zetten met daarbij veel oog voor het individu. Op die leeftijd mag je er namelijk van uitgaan dat de technische vaardigheden beter ontwikkeld zijn. Ik denk echt dat we stappen kunnen maken bij UDI'19, en dat we dat overigens ook al gedaan hebben. We hebben bijvoorbeeld een prima trainer voor Onder 17 van Nivo Sparta over kunnen nemen. Die jongen is echt talentvol. Uiteindelijk wil ik ernaar toe dat alle selectie teams op divisie niveau actief zijn."  Is het niet ook vooral belangrijk dat specifieke kenmerken van spelers niet worden afgeroomd? Zoals de grillen van een klassieke linksbuiten, of een typische midvoor? Dat daar, zoals bij BVO's veel gebeurt, niet allemaal afgeroomde verdedigende middenvelders van worden gemaakt? "Nee, dat klopt, daar heb je gelijk in. Dat is iets waar de bond ook mee bezig is, maar wij bij UDI'19 zeker ook. Ik denk dat je altijd afhankelijk bent van aanwezig talent maar dat je tot een bepaalde hoogte ook bepaalde vaardigheden kunt trainen en aanleren. Daar moeten we mee bezig zijn."

Technische commissie
Naast zijn werk als Hoofd Opleidingen, geassisteerd door Gijs de Vocht die de bovenbouw coördineert en Eric van Gogh die datzelfde bij de jongere garde doet, schuift Harry Blokhuis ook aan bij de vergaderingen van de nieuwe, weer eens vernieuwde beter gezegd, technische commissie aan. Ziet hij bepaalde zaken veranderen? "UDI'19 is een club met 1700 leden dus het is en blijft een log apparaat. Toch denk ik dat langzaam maar zeker zaken positief aan het verbeteren zijn. Dat zijn processen, maar ik zie het hoopvol tegemoet." 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant