De optocht in Erp.
De optocht in Erp. Foto: Peter Kuijpers
Burgerpanel

'Jeugd haakt af en dat kan het einde van de optocht betekenen'

Carnaval 3.556 keer gelezen

VEGHEL | Carnaval werd in Veghel en haar voormalige kerkdorpen uitgebreid gevierd. Welke dag is eigenlijk het populairst, waar viert de Veghelaar carnaval, waar wordt het meest naar uitgekeken, hoe beviel de tent op de Markt en wat vindt men van de carnavalsoptochten? De Stadskrant Veghel raadpleegde het inwonerspanel van Veghel. Ook meedenken en meepraten? Meld je aan via: www.tipveghel.nl!

Het inwonerspanel kreeg verschillende, carnavals gerelateerde, vragen voorgeschoteld. Carnaval is een populair volksfeest, toch zijn er in Veghel een hoop mensen die geen carnaval vieren. De verdeling binnen het panel is ongeveer fiftyfifty. De meest populaire dag is absoluut de zondag. Van de carnaval vierende panelleden viert 90 procent carnaval op zondag. Verder is de zaterdag populair met 71 procent. De vrijdag (40 procent) en maandag (48 procent) blijven iets achter. De woensdag, haring happen of het kasteleinsbal, valt in het niet met 2 procent. De meeste carnavalsvierders blijven één of meerdere dagen in hun eigen dorp zo wijst het onderzoek uit. 95 procent viert carnaval in eigen dorp. De provinciegrenzen worden vrijwel niet overschreden. 3 procent trekt richting Limburg. Van de ondervraagden vraagt ongeveer de helft vrij tijdens carnaval: 31 procent een paar dagen en 22 procent de hele carnaval.

Carnavalsoptocht
De carnavalsoptochten zijn nog steeds erg in trek net als het carnaval vieren in de plaatselijke cafés. Bijna 30 procent kijkt er naar uit om feest te vieren in een horecagelegenheid en bijna 40 procent vindt de carnavalsoptocht het hoogtepunt van de carnaval. Toch is er ook kritiek op de optochten. 'De Veghelse optocht viel dit jaar erg tegen. Waar zijn de papier-maché wagens', vraagt iemand zich af. Ook het geringe aantal muziekkorpsen en kapellen wordt aangehaald. Een bekend probleem waar carnavalvierend Brabant tegenaan loopt. 'Er moet meer ruimte komen voor kleine loopgroepen, ze worden nu vaak overruled door grote wagens met veel herrie', schrijft een panellid. Er wordt meer geklaagd over de muziek: 'Minder van die dreunmuziek', 'minder oorverdovende herrie' en 'minder volume vanaf de wagens', valt te lezen in de TIP-rapportage.

'De jeugd haakt af'
Er wordt ook gereageerd op de jeugd en het nuttigen van alcohol op de wagens. Voor veel optochten een moeilijk vraagstuk. De jeugd laat de optochten steeds vaker links liggen. 'De jeugd moet weer worden aangetrokken', wordt opgemerkt. De noodklok wordt geluid: 'Als er geen goed alternatief aan de jeugd wordt geboden, zullen de optochten op den duur verwateren', 'Ga wat soepeler om met de vele regels. Zodat de jeugd de komende jaren ook mee wil doen' en 'De jeugd moet terug! Zij zijn de toekomst. Anders is er over een aantal jaar geen carnaval meer'. Een oplossing hiervoor is niet een-twee-drie gevonden. 'Ga vooraf met de jeugd in overleg, zodat ze zich betrokken voelen en leg de oplossing bij hun neer', wordt geopperd. Van het panel is 68 procent het eens met de stelling: 'De niet-carnavaleske wagens met enkel alcohol nuttigende jeugd horen niet thuis in de optocht'. Een vrij zwart-witte stelling, toch is 23 procent het hier niet mee eens. 'Zonder jeugd verdwijnt de optocht. Laat ze achteraan lopen', laat iemand weten. 'De jeugd haakt nu af en dat kan wel eens het einde van de optocht betekenen', vindt een ander. Een aantal vindt alcohol op de wagens kunnen, mits goede begeleiding. 23 procent is tevreden met hoe het nu verloopt.

Het burgerpanel is erg te spreken over KuusseMontag in de tent op de Veghelse Markt.

Keizerskroon
In Veghel stond er met Keizersdrôme ook dit jaar weer een tent op de Markt. Wat vond het burgerpanel daar eigenlijk van? 42 procent vindt het gezellig, 17 procent te druk, 18 procent blikt terug op leuke optredens en 30 procent is er niet geweest. De meest voorkomende kritiekpuntjes zijn de te harde muziek, weinig carnavalsnummers en het beperkte aantal wc's voor vrouwen. 38 procent van de ondervraagden vindt dat het biermerk (Keizerskroon) direct moeten worden vervangen. 'Keizerskroon is zo vies dat wij binnen bij de cafés bier gingen halen om het vervolgens in de tent op te drinken', is een van de reacties. De uitstraling van de tent viel niet bij iedereen in goede aarde. Zo vond 7 procent de Veghel on Ice-tent mooier: 'De uitstraling is te wit en te kil' en 'De tent ziet er van buiten onaantrekkelijk uit, maar het is prachtig dat er zo'n voorziening is'.

Het burgerpanel is erg te spreken over KuusseMontag in de tent op de Veghelse Markt.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant