Een bekende ansichtkaart voor Veghelaren. Zo zag het ziekenhuis er uit tussen 1935 en 1958.
Een bekende ansichtkaart voor Veghelaren. Zo zag het ziekenhuis er uit tussen 1935 en 1958.

'We nemen op gepaste wijze afscheid van het illustere gebouw'

Algemeen 5.645 keer gelezen

VEGHEL | De ontmanteling van het oude ziekenhuis in Veghel is in volle gang. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een expositie, een lezing en natuurlijk de herontwikkeling van het terrein. De hoofdrolspelers in dit proces kwamen afgelopen woensdagmiddag bijeen in Het Raadhuis op de Veghelse Markt. "We nemen op gepaste wijze afscheid van het illustere gebouw", belooft Bernard Vissers.

Van het iconische gebouw van weleer is weinig over. Het oude ziekenhuisterrein lijkt meer en meer op een bouwput. Coen Hendriks van projectontwikkelaar Zenzo MV Zuid vertelt hoe de werkzaamheden tot op heden verlopen: "Alles verloopt volgens plan. We zijn niet op grote problemen gestuit."


1910: De bouwvakkers bij de eerste steenlegging van het nieuwe ziekenhuis op 1 augustus 1910

Duizend foto's
Bernard Vissers en Henk van der Voort van de Heemkundekring Vehchele zijn op hun beurt bezig met het voorbereiden van een foto-expositie en een lezing. De lezingen en expositie staan gepland op 20, 21 en 22 april. De openingstijden volgen nog. "Ik wil per dag twee lezingen geven en Henk gaat tussen de 200 en 300 foto's exposeren op 15 à 20 grote platen. Dit doen we in de oude ontvangsthal van het ziekenhuis in Veghel", legt Bernard uit.

1911: Het nieuwe ziekenhuis aan het Middegaal.

De foto's worden nauwkeurig uitgezocht door Henk en voorzien van commentaar. "Ik heb meer dan duizend foto's verzameld en daar ga ik een selectie van maken. De informatie bij de foto's haal ik onder andere uit het archief van het ziekenhuis wat wij als Heemkundekring in bezit hebben", vertelt hij.

Personeel
De foto's worden straks chronologisch tentoongesteld met plattegrondjes erbij waarop te zien is wat er door de jaren heen is verbouwd. Henk vervolgt: "Ik ga ook foto's van voormalig personeel en luchtfoto's tentoonstellen." Coen vult aan: "Wij hebben nog oude voorwerpen van 175 jaar Zusters Franciscanessen. Even kijken hoe we dit bij de expositie kunnen betrekken."

1970: Zo zag een telefooncentrale er toen uit.

Zowel de lezing als de expositie is straks gratis te bezoeken. "Het wordt iets bijzonders voor mensen die iets met het ziekenhuis hebben", denkt Bernard.

Kloosterkwartier
Op het oude ziekenterrein verrijzen uiteindelijk zorgappartementen en 49 grondgebonden koopwoningen. "De woningen passen straks perfect in het straatbeeld. Deze locatie verdient mooie huizen", vindt Coen. Zenzo heeft de doelstelling in het tweede kwartaal van 2018 te starten met de verkoop van de koopwoningen. Over de precieze start van de bouw van de woningen en zorgappartementen kan Coen nog niks zeggen. Dat ligt aan de verkoop.

Het nieuwbouwproject, wat de naam Kloosterkwartier draagt, moet een woonwijk 'voor iedereen' worden. "Starters, jonge gezinnen, gezinnen met meerdere kinderen, ouderen en mensen met een zorgbehoefte. Het moet een mooie mix worden", besluit Coen.

1910: De bouwvakkers bij de eerste steenlegging van het nieuwe ziekenhuis op 1 aug. 1910
1911: Het nieuwe ziekenhuis aan het Middegaal
1914: Religieuzen in operatiekamer
1961-10-24: Inzegening nieuwe Kinderafdeling door Mgr. Bekkers
1970: Zo zag een telefooncentrale er toen uit
1978: Centrale balie Intensive Care in barak uit 1971
1948: Baby's in de frisse lucht op het dak
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant