Cursus rondom het thema overlijden

Algemeen 482 keer gelezen

ZIJTAART | KBO Zijtaart verzorgt in samenwerking met ONS Welzijn op zes woensdagochtenden van 9.30 uur tot 11.30 uur in april en mei een informatieve cursus waarin allerlei thema's rond overlijden, uitvaart en rouwverwerking aan de orde komen. De cursus is bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder. De lessen voor minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers worden gegeven in dorpshuis Het Klooster.

De eerste bijeenkomst op 4 april heeft als thema 'orde op zaken'. Een medewerker van een bank spreekt met de deelnemers over de vraag of je alles hebt geregeld wat je tevoren wilt en kunt regelen. De les behandelt de simpele vraag of er een adressenlijst is, maar laat deelnemers ook nadenken over de vraag of ze voor zichzelf kunnen zorgen, als ze alleen achterblijven. Erfenissen, testament, levenstestament en andere zaken waaraan de notaris te pas komt, komen in de tweede les aan de orde. In de derde les krijgen de deelnemers informatie over allerlei moeilijke begrippen en enkele ethische kwesties die verband houden met de laatste levensfase. Op de vierde bijeenkomst legt een verpleegkundige uit wat de thuiszorg in de laatste levensfase kan betekenen voor mensen die thuis verzorgd willen of moeten worden. In de vijfde les bespreekt een uitvaartverzorgster verschillende mogelijkheden om het laatste afscheid op een persoonlijke manier vorm te geven. De zesde bijeenkomst is op 9 mei gepland en die staat in het teken van afscheid, verlies en rouwverwerking.

De cursus heeft een informatief karakter. Het doel van de lessen is niet om diepgaande discussies te voeren over bijvoorbeeld ethische kwesties. "Het doel van deze cursus is om mensen te informeren over mogelijkheden, over voorzieningen, over regelgeving," aldus Thijs Braam, die vanuit ONS welzijn de cursus zal leiden. Elke les wordt verzorgd door iemand die er voor zijn werk dagelijks mee bezig is. "De deelnemers krijgen de informatie dus eigenlijk uit de eerste hand. De deelnemers kunnen nu alle vragen en onduidelijkheden voorleggen aan een deskundige. Wie meer informatie over de cursus wil, kan contact opnemen met ONS welzijn", besluit Thijs.

Deelname kost 20 euro en inschrijven kan tot en met 18 maart bij ONS welzijn. Dat kan telefonisch op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur: 088-3742525 of via: thijs.braam@ons-welzijn.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant