Afbeelding

De Matthäus-Passion: een muzikale analyse

Algemeen 817 keer gelezen

VEGHEL | Mark van Platen houdt op maandagavond 19 maart in Bibliotheek Veghel een lezing over de Matthäus-Passion. De Matthäus-Passion is een oratorium gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Het vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus als in het Evangelie volgens Mattheüs.

Mark studeerde piano, orgel, koordirectie en orkestdirectie aan de conservatoria van Tilburg en Den Haag. Hij speelt al ruim twintig jaar de eerste of tweede orgelpartij in de Matthäus-Passion van J.S. Bach, uitgevoerd door diverse orkesten.

Piano
Tijdens de lezing op 19 maart gaat hij in op de totaalstructuur van de Matthäus-Passion. Hij geeft een muzikale analyse van diverse onderdelen, geïllustreerd met muziekvoorbeelden op cd.
Sommige stukken zal hij verduidelijken door ze zelf te spelen op de piano. Ook komt de getallensymboliek in het werk aan bod.

Kamerorkest Alveare
De lezing is een goede voorbereiding op de uitvoeringen van de Matthäus-Passion door Kamerorkest Alveare in samenwerking met het Philips Philharmonisch Koor Eindhoven. Deze vinden plaats op 23, 24 en 25 maart in Lanaken (BE), Best en Veghel.

Kaarten
Kaarten voor de lezing door Mark van Platen kosten 5 euro voor bibliotheekleden in de voorverkoop.
Voor niet-leden en aan de deur kosten kaarten 7 euro.
Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.bibliotheekmeierijstad.nl en in de Noord Oost Brabantse Bibliotheken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant