Monique van de Ven: 'Ik vind dat ik plek moet maken voor de jongere generatie die aan de poort staat te trappelen'
Monique van de Ven: 'Ik vind dat ik plek moet maken voor de jongere generatie die aan de poort staat te trappelen' Foto's Peter Kuijpers
+video

Korfrakkers laat haar boegbeeld gaan

Sport 3.954 keer gelezen

ERP – Elke sport drijft op zijn sterren, Korfbal is daarop geen uitzondering. Monique van de Ven is er zo een. In april tikt ze de 40 aan waarvan 35 jaar als korfbalster. Tenger van bouw en moeder van drie meiden in de leeftijd van negen, elf en twaalf jaar. Samen met zus Anke bepaalden ze jaren het gezicht van de Erpse korfbalclub. Zaterdag neemt ze afscheid in een uitverkochte Sporthal Zuid in Eindhoven tijdens de hoogmis van het korfbal: de zaalfinale met Be Quick. 

Door: Peter Kuijpers

Monique van de Ven woont met man Bart en drie kinderen op een prominente plek in Erp met een riante tuin. Labrador Spike heet je vriendelijk en kwispelend welkom bij de poort. "Kom maar binnen hoor hij doet echt niets. Het is zo'n lief beest" ,klinkt plots een stem vanachter het keukenraam. Afscheid van een sport die haar zo na aan het hart ligt, dat doet pijn. Monique van de Ven: "Het is heel raar ik kan mij er ook geen voorstelling bij maken. Ik vind wel dat ik plek moet maken voor de jongere generatie die aan de poort staat te trappelen. Bovendien begint het lijf tegen te spartelen dat is soms wel degelijk voelbaar. Ik moet echt na een wedstrijd een paar dagen herstellen. Na de finale ga ik met mijn voet onder het mes dan lig je er sowieso een paar maanden uit. Maar zaterdag gaan we met het team zeker nog een keer vlammen in Eindhoven. Finales blijven speciaal voor mij hoeveel ik er ook gespeeld heb, dat maakt niet uit." 



Samen met kroost opkomen voor de finale

Babyfoon
Het was overigens nog lang niet zeker of Korfrakkers dit jaar de finale wel zou halen. "Er zijn vier meiden gestopt aan het einde van vorige seizoen. Wat gaat dat brengen vraag je jezelf dan af. Maar zie toch staan we er weer. DDW eindigde bovenaan maar geven het in de nacompetitie dan weer af. Wij zijn sterk in de eindfases." Hoe combineer je een gezin met man en drie kinderen en topsport in dit geval het eerste van Korfrakkers. "Een goede man (met een grote glimlach) die medewerking heb je echt wel nodig. Mij oom Willy woont hier achter waar ik de babyfoon altijd naar uit kon zetten, mijn ouders natuurlijk. Dat soort middelen moet je kunnen inzetten anders is het bijna niet te volbrengen. Ik vond het gewoon heerlijk om te sporten en zolang dat op niveau mogelijk was heb ik dat met beide handen aangegrepen."

Overleven
Het vrouwenkorfbal (in hemelsnaam geen dameskorfbal) moet echt naar het gemengd om te overleven. Daarover gaat dit gesprek niet. Voetbal en Korfbal, hoe cynisch ook voetballers vaak doen over korfbal, heeft in de familiaire kring vaak veel raakvlakken. Monique vervolgt: "Klopt mijn man Bart heeft het voetbal onlangs weer recreatief bij Erp opgepakt. De familie Claasse en Kerkhof onder anderen hebben beiden spelers in het eerste bij korfbal en voetbal. Ons Anke en ik spelen korfbal en broertje Mark voetbalde, maar vond buiten het voetbal meer dingen leuk en dacht dat gaan we niet doen." Mark was het die op de trouwdag van Monique en Bart hun hele huis inpakte met rood-zwarte kleuren van 'aartsvijand' SPES. De foto haalde landelijke bekendheid.



Het huis op de trouwdag werd door Mark ingepakt en van tekst voorzien

Gemis
Het 'zwarte gat' we ontkomen er niet aan. "Ja, ik heb daar wel over nagedacht hoe dat zou zijn. Ik ben nog nooit gestopt en korfbal al 34 jaar bij Korfrakkers. Kan mij er moeilijk een voorstelling bij maken. De kleedkamer het groepsgevoel en natuurlijk de sport met al die hectiek er omheen. Dat zal voelbaar zijn. Het is heel iets anders dan dat je met je vriendinnen zit te kleppen het is een totaal andere wereld. Ik laat het over me heen komen. Overigens ben ik nog voldoend actief bij zit in de technische commissie, train mijn meiden en begeleid ze in wedstrijden." Zaterdag gaat Korfrakkers vol op het orgel in de finale met Be Quick, winst zou in het kader van het afscheid een mooi podium vormen. Monique tot op het bot gemotiveerd haar ogen glinsteren: "Dat zou schitterend zijn we gaan er in ieder geval 100 procent voor. Hoe vaak je de finale ook speelt het blijf bijzonder" ,zegt Monique van de Ven die zaterdag een streep trekt onder een rijke carrière korfbal.

Gezien het komende gemengde korfbal een privéles van een van de beste korfbalsters van Nederland. Dat laat je niet zomaar lopen!

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant