Afbeelding

Eerste asperges geoogst bij Van Erp en De Wit

Algemeen 2.892 keer gelezen

EERDE/MARIAHEIDE | De eerste asperges zijn geoogst bij de families Van Erp (Eerde) en De Wit (Mariaheide). "Mensen bellen ons of er asperges te koop zijn", aldus Maria van Erp. "Als de klanten in de winkel komen, zijn ze blij dat er asperges zijn", vult Sandra de Wit aan.

Bij de families De Wit uit Mariaheide en Van Erp uit Eerde zijn ze druk bezig met de oogst van deze groente. Ze telen de asperges in tunnels en kassen en met vloerverwarming worden ze uit hun winterslaap gehaald, ieder straaltje zonnewarmte doet vervolgens de rest. Een aspergeplant gaat uitlopen bij een grondtemperatuur van zo'n 11/12 graden, waarna de eerste asperges hun weg naar boven zoeken. "Ieder voorjaar kunnen zo'n 10 asperges per plant geoogst worden. Hierna gunnen we de plant rust, zodat het volgende jaar weer opnieuw asperges geoogst kunnen worden", aldus Marc de Wit. Ad van Erp vult aan: "Een aspergeplant gaat zo'n 10 jaar mee, daarna is de plant en de grond uitgeput. Er wordt dan op een ander veld geoogst".

Start van het seizoen
Dit jaar valt Pasen vroeg, een mooie start van het seizoen. "Vanaf Pasen tot 24 juni worden asperges dan regelmatig gegeten. Dat moet ook wel, want asperges hebben een relatief kort seizoen", vertelt. "Er zijn zoveel heerlijke recepten met asperges. Het seizoen is eigenlijk te kort om ze allemaal uit te proberen", vindt Sandra.

Dagelijks geopend
De boerderijwinkels van beide familie's zijn dagelijks geopend voor allerlei ingrediënten, zoals kriel, ham, saus, verse soep en ongeschilde of geschilde asperges.

Aspergekwekerij Ad & Maria van Erp, Willibrordushoek 4a, Eerde (www.verse-asperges.nl) en Aspergekwekerij Marc & Sandra de Wit, Wilsvoortweg 3, Mariaheide (www.dewitasperges.nl).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant