Nicky van der Heijden is trainer van JO 13-1.
Nicky van der Heijden is trainer van JO 13-1. Foto: Peter Kuijpers

'Ze zijn leergierig en willen alles perfect doen'

Sport 2.497 keer gelezen

VEGHEL | Op de dag dat we dit stukje maakten was het winter. Temperaturen onder nul en een straffe oostenwind provoceerden guur weer en veel afgelastingen. De wedstrijd van ons onderwerp: Nicky van der Heijden, trainer van JO 13-1 werd afgelast. De scheidsrechter van dienst vond het maar niets en vertrok diep in zijn jas gestoken weer naar huis.

Door: Peter Kuijpers.

Nicky is als trainer alleen nog maar werkzaam geweest in de onderbouw van Blauw Geel'38/Jumbo. Hij bestiert het team samen met Jari Vervoort en grensrechter Jasper Stakenburg. Nicky: "Ik heb JO 13-1 voor het eerst onder mijn hoede, maar ik ken de veel jongens nog uit mijn tijd als trainer van voor mijn huidig team. Voor dat ik naar JO 13-1 overstapte ben ik twee jaar trainer geweest van JO 11-1 en daarvoor nog de eerstejaars E-selectie en de F-1 selectie. Ik zie nu in mijn huidig team weer verschillende jongens terug die ik voorheen al heb getraind."


Jaap Stakenburg, Jari Vervoort en Nicky van der Heijden 

Fysiek
Het is geen gegeven dat Nicky volgend seizoen mee over gaat naar JO-15. "Nee, dat zal denk ik niet gebeuren. Het liefste blijf ik bij JO 13. De leergierigheid en leeftijd van deze gasten is leuk om mee te werken. Ze staan zo open voor dingen en veranderingen en zijn bereid alles eruit te halen wat in hun vermogen ligt."

De ouders zijn vaak voltallig aanwezig bij deze knapen met leeftijden rond de 12 jaar. Een belangrijke factor. Nicky vervolgt: "Dat klopt, zijn er ooit dingen dan kan je ze gelijk daarop aanspreken. Bij hogere jeugdteams wordt die begeleiding wat minder. Komend seizoen blijven er vier spelers staan in dit team en de rest gaat over naar JO 14-1 of JO15-1. Het zal afhankelijk zijn of ze de stap kunnen maken. Vaak is het ook of het fysiek klopt met de leeftijdsgroep waar hij of zij naar toegaat. We overleggen dit terdege."

Perfect
Een trainer van een team ziet zijn oefenstof graag terug in wedstrijden. Nicky is daar niet afwijkend in. "Absoluut. Ik zie dat zeker graag en het gebeurt ook. Je ziet elke wedstrijd of training dingen terugkomen. Bijvoorbeeld het aanvallen en druk zetten om er maar een paar te noemen. Dat geeft een goed gevoel. Het is er ook de groep na, ze zijn zo leergierig en willen alles perfect doen."


JO 13-1 is in de tweede divisie het hoogst spelende jeugdteam van Blauw Geel'38/Jumbo. Al krijg je als club dan wel eens een flinke draai om de oren. Nicky: "Wat resultaat betreft wel, maar het is voor die gasten ook harstikke leuk om tegen dit soort clubs te spelen. We kunnen ook veel leren van de tegenstander. Sommigen hebben aflopen seizoen veel wedstrijden verloren. Dan werkt dat door op een voetballer en dat zagen Jari en ik ook wel terug. Daar ligt ook een groot aandachtspunt om het plezier weer terug te krijgen en dat is aardig gelukt. Al geef ik toe dat winnen ook belangrijk is."

Talent
In deze regio hebben we heel veel BVO's die graag scouten in de leeftijdscategorie van Nicky's team of zelfs nog lager. Vaak vissend uit hetzelfde vijvertje weet ook de Veghelse jeugdtrainer: "De ervaring bij een BVO is alleen maar goed voor de speler. Het kan ook anders lopen, bijvoorbeeld als men een speler steeds uitnodigt en telkens teleurgesteld wordt als blijkt dat hij er net niet bij zit. Dat mag iets selectiever wat mij betreft", besluit Nicky, trainer van JO 13-1 met heerlijke kijk op voetbal.



Toch een foto, maar het was veel te koud

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant