René en Jan zijn blij met de samenwerking.
René en Jan zijn blij met de samenwerking.

Speciaal circus is 'zinderende aanvulling voor het festival'

Algemeen 2.420 keer gelezen

VEGHEL | Festival Fabriek Magnifique doet er alles aan om Veghel ook dit jaar weer te verrassen met culinaire en kunstzinnige hoogtepunten. Naast het Julianapark zijn er optredens op de Markt, het Heilig Hartplein en natuurlijk de Noordkade. "Er staan al meer dan 100 optredens op het programma. Het festival richt dit jaar bovendien een speciale circusarea op midden in het park. René Hildesheim gaat het circus organiseren", vertelt artistiek leider Jan van Hoof.

Een deel van het park wordt omgetoverd tot Circus Fabriek Magnifique. René's ogen beginnen te twinkelen. "Hier beleef je acts als Chez René met een circuskeuken waar van alles misgaat. Het publiek vervult de rol van kok en kelner. Taarten draaien rond op bordjes, spaghetti is om op te koorddansen en er wordt gejongleerd met eieren, fruit, worsten en kippen. Acrobatix Tommie, docent van het Fioretti College, geeft een vlammende vuurshow", vertelt hij.

'Zinderende aanvulling'
De area is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. René: "Er worden verschillende voorstellingen gegeven en er zijn workshops." Jan is in zijn nopjes met het binnenhalen van René. "Hij meldde zichzelf aan. René kwam vorig jaar per ongeluk in aanraking met Fabriek Magnifique en wilde graag deel uit maken van dit festival. Inmiddels woont hij in Veghel en met zijn spectaculaire acts en bijzondere optredens is hij een zinderende aanvulling voor het festival", vindt de artistiek leider. René vult aan: "Jan heeft aandacht voor regionaal talent. Dat vind ik leuk en een sterk punt van het festival. Net als de mix tussen professionals en amateurs."

René Hildesheim gaat het circus organiseren (Fotografe Jasmine de Vries, photo jasmine).

Verstandelijke beperking
Ook Circus Caps is van de partij. Dit circus werkt samen met kinderen met een verstandelijke beperking en staat ook onder leiding van René. De kinderen geven zelf vorm aan hun ideeën. Speciaal voor Fabriek Magnifique wordt er een bijzondere voorstelling gemaakt. "Ik woon samen met Luc en zijn moeder. Luc heeft een verstandelijke beperking en maakt samen met zes anderen deel uit van Circus Caps. Het is echt een fantastische groep jongeren om mee te werken. Ze maken zoveel plezier", zegt René trots. Volgens hem is Circus Caps bij uitstek geschikt om kinderen met en zonder handicap of beperking bij elkaar te brengen, plezier te laten maken, samen te laten werken en zichzelf op verschillende niveaus verder te ontwikkelen.

'Perfect op schema'
Jan van Hoof is gelukkig met hoe de voorbereidingen verlopen. "We lopen perfect op schema. Met een aantal professionele artiesten zijn we nog in onderhandeling. Verder staat het festival in de steigers." Vol zit hij nog niet. "Nee, Fabriek Magnifique zit nooit vol. De kracht en charme van het festival is de mix tussen amateurs en professionals. Aan doelgroepen doen we niet. Fabriek Magnifique is er voor iedereen. Voor goede en bijzondere ideeën is bijna altijd ruimte", aldus Jan. Over het programma laat de artistiek leider nog niks los. "Water gaat een belangrijke rol spelen en de Aa komt prominent terug. Daar gaan we veel verrassende dingen mee doen", verklapt Jan.

Straattheater
Voorafgaand aan Fabriek Magnifique organiseert René een cursus straattheater. Wil je meewerken met een act tijdens het festival, maar weet je niet wat of heb je weinig ervaring? In zes avonden leer je de fijne kneepjes van het straattheater. De cursus kost 15 euro. "Ik zoek eigenlijk tien mensen van veertien jaar of ouder. Als scheepsbemanning duiken we tijdens Fabriek Magnifique op waar nodig. Een vaste verblijflocatie hebben we niet. Als er ergens een rij staat of het publiek moet wachten op een optreden kunnen wij dat gat mooi opvullen", denkt René.

Voor meer informatie en inschrijven check: www.fabriekmagnifique.nl.

René Hildesheim gaat het circus organiseren (Fotografe Jasmine de Vries, photo jasmine).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant