Sporters gaan met ouderen in een rolstoel samen op bootcamp.
Sporters gaan met ouderen in een rolstoel samen op bootcamp.
VIDEO

Sociale Sportschool: ouderen in rolstoel met sporters op bootcamp

Algemeen 1.824 keer gelezen

VEGHEL | De Sociale Sportschool komt naar Veghel. Sporters gaan met ouderen in een rolstoel samen op bootcamp onder leiding van trainer Patrick den Braber van Fitland Veghel. Op de woensdagen 11, 18, 25 april, 2 mei en 9 mei zijn er tussen 10.15 uur en 11.15 uur gratis bootcamps met als startpunt de woonzorgcentra AAtrium en Sint Joachim & Anna van Brabantzorg. De bootcamps vinden plaats in het Julianapark. Wil je een serieuze work-out en ben je een sporter met een sociaal hart? Geef je dan op via de website www.socialesportschool.nl.

De Sociale Sportschool is succesvol gestart in 's-Hertogenbosch. Het idee voor de bootcamps is bedacht door het kunstenaarsduo Sjaak Langenberg & Rosé de Beer.
De Sociale Sportschool combineert een serieuze work-out met een sociale component: sporters gaan met ouderen in een rolstoel samen op bootcamp. Rolstoelen worden als fitnessapparaten gebruikt. De oefeningen zijn voor de sporters fysiek uitdagend. Ze worden aangemoedigd en ondersteund door de ouderen die naar vermogen gelijktijdig hun eigen lichte oefeningen doen of supporter zijn van de sporters.

Hippe instructievideo's
Ouderen komen weer buiten, zijn deelgenoot van een sociale activiteit met jonge mensen en leven daardoor zichtbaar op. Ook de sporters zijn enthousiast over de combinatie van sport en goed doen. Er is echt sprake van wederkerigheid en interactie. En doordat er altijd serieus wordt gesport trekt de activiteit jonge sporters aan die normaliter zich niet zouden aanmelden als vrijwilliger in de ouderenzorg.
Ook mantelzorgers zijn welkom. Zij kunnen met pa of ma op bootcamp gaan.
De opvallende blauwe Sociale Sportschool trainingsjasjes en hippe instructievideo's met knipoog dragen bij aan het succes. Het zorgt voor een hele andere beeldvorming rondom ouderenactiviteiten.

Succesvolle try out
In 2017 is er een eerste try-out bootcamp in Veghel georganiseerd met de woonzorgcentra AAtrium en Sint Joachim & Anna van Brabantzorg waar zo'n 25 ouderen en 25 sporters aan deelnamen. De bootcamp werd zo enthousiast ontvangen dat activiteitenbegeleiders Berdine Nooijen en Dianne Maas besloten om er een structurele activiteit van te maken. "Het voelt toch als een klein uitje. Voor zowel de bewoners als de werknemers van de verzorgingstehuizen. Bewegen is belangrijk en is tevens iets wat wij bij het AAtrium hoog in het vaandel hebben staan. Net als bij Sint Joachim & Anna overigens", zei Berdine destijds.
De stichting Sociale Sportschool heeft als doel om zoveel mogelijk sporters en ouderen samen te brengen. Na 's-Hertogenbosch en Veghel gaan er in mei ook bootcamps van start in Eindhoven. Welzijnsorganisaties willen het concept naar Den Haag en Amstelveen halen.
De matches tussen ouderenzorgcentra en sportclubs worden op lokaal niveau gemaakt door de deelnemende partijen. De stichting bindt ondersteuning. Via het online platform www.socialesportschool.nl kunnen deelnemende partijen heel makkelijk sporters werven.

De opvallende blauwe Sociale Sportschool trainingsjasjes zijn binnekort ook te zine in Veghel.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant