Afbeelding

'Als ik trompet speel, voel ik me helemaal vrij'

Algemeen 2.405 keer gelezen

SCHIJNDEL | In het dagelijks leven zijn ze specialist in verzekeren. Maar als ze de deur van Assurantiekantoor Kooijmans (Schijndel) op slot doen, voelen Kees en zoon Robbert Kooijmans zich vooral muzikant. De trompettisten in hart en nieren genieten van iedere minuut muziek maken.

"Ik weet niet beter dan dat er thuis trompet gespeeld werd", vertelt Robbert (39). "Het is ons met de paplepel ingegoten. Als jong mannetje kreeg ik ook een trompet in mijn handen gedrukt en mocht ik op muziekles."

Muzikaal talent
Dat bleek een goede zet, want net als zoveel leden van de Kooijmans-familie bleken ook Robbert, broer Wim en zus Janneke over muzikaal talent te beschikken. Vandaag de dag speelt Wim altsaxofoon en Janneke dwarsfluit, maar Robbert en vader Kees zijn de trompet altijd trouw gebleven. Bij elkaar opgeteld zijn ze al dik tachtig jaar lid van Harmonie St. Cecilia en daarnaast spelen ze bij de bigband, de carnavalsclub, diverse blaasensembles en bands, kortom: overal waar een trompet de muziek verrijkt.
"Zelf ben ik, net als mijn kinderen, vroeg begonnen", vervolgt Kees. "Met mijn oudste broer en zus kreeg ik al jong pianoles: 's morgens om zeven uur, voordat we naar school gingen. Maar de piano lag me niet zo goed. Toen mijn vader me vroeg wat ik dan wél wilde, dacht ik aan mijn oom, een heel goede trompettist. Op mijn negende sloot ik me aan bij de harmonie en ik ben altijd lid gebleven."

Veelzijdig instrument
De magie van de trompet is lastig te omschrijven. "Met een trompet kun je zó veel kanten op", aldus Robbert. "Ik kan mijn ei perfect kwijt in een vette solo, maar ook het samenspel van strakke blazerslijntjes met de band en bigband is heerlijk. En het magische gevoel van samen muziek maken en overbrengen met onze carnavalsclub is al helemaal moeilijk in woorden uit te drukken! Een rijke variatie aan muziekformaties, maar elk op zijn eigen manier geweldig!"

Muziek maakt gelukkig
Kees sluit zich er bij aan. "Ik speel regelmatig in de kerk, bijvoorbeeld tijdens een uitvaart of bruiloft. Trompet en orgel kunnen een heel mooie combinatie vormen. En wat denk je van jazz? Ook daarvoor is de trompet een uitgelezen instrument. Voor mij is trompet spelen een prachtige vorm van ontspanning. Ik denk even aan niets anders dan muziek." Robbert vult aan: "Vaak pak ik spontaan mijn trompet en ga ik even heerlijk los. Muziek maken maakt me gelukkig. Je voelt je vrij, het is dankbaar – je wordt er gewoon blij van!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant