Afbeelding

Udea en Vanderlande slaan handen ineen

Zakelijk 5.499 keer gelezen

VEGHEL | Udea, de biologische groothandel achter onder andere de Ekoplaza supermarkten, heeft Vanderlande geselecteerd voor de mechanisatie van hun nieuwe distributiecentrum. Op woensdag 28 maart tekenden Managing Director Tjarko Bouman van Vanderlande en Algemeen Directeur Erik Does van Udea-Ekoplaza de overeenkomst, waarmee de Veghelse samenwerking werd beklonken.

Udea heeft nu nog twee distributiecentra omdat de vers- en droogwaren apart zijn ondergebracht. In 2019 zal dit allemaal gecentreerd zijn op e´e´n nieuwe locatie op het Foodpark in Veghel. De nieuwbouw waarmee in juni 2018 wordt gestart, geeft Udea de kans om al haar processen te heroverwegen. Deze nieuwe inzichten, mogelijkheden en uitdagingen ontstonden toen buurman Vanderlande aangaf een interessante businesscase te zien.

Een optimale mechanisatie van het nieuwe distributiecentrum zorgt voor het ontstaan van een Omni- channel DC, waarmee zowel winkelbelevering van hun supermarktketen Ekoplaza alsmede e-commerce orders voor consumenten worden verwerkt. Hierbij is een grote diversiteit in productstromen, waaronder droge kruidenierswaren (DKW), zuivel, gekoelde, verse en diepvriesproducten.

In het ADAPTO 'goederen naar de man' systeem worden hiervoor verschillende temperatuurzones aangebracht, dat een ruimtebesparende oplossing is en kan meegroeien met de expansie die Udea de komende jaren verwacht. De mechanisatie met het ADAPTO-systeem van Vanderlande zorgt ervoor dat meer omzet per m2 kan worden gerealiseerd. De footprint van het nieuwe Udea DC kan hierdoor aanzienlijk kleiner worden dan aanvankelijk werd gedacht.

Daarnaast wordt het pick-proces in het Udea Omni-Channel DC voorzien van SIR (Smart Item Robotics) technologie. Met deze nieuwe Cobot-technologie zal Udea voornamelijk persoonlijke verzorgings- en cosmetica-producten gaan picken voor consumenten.
"Ik ben natuurlijk meer dan trots op het vertrouwen dat we van onze buurman Udea hebben gekregen", aldus Herman Molenaar, CFO van Vanderlande. "De oplossing die we mogen gaan leveren, is echt geweldig e´n we hebben straks aan de overkant van de straat een prachtige referentie, waar (potentie¨le) klanten hun ogen uit kunnen kijken." Erik Does, algemeen directeur van Udea, vult aan: "We zijn erg blij dat Vanderlande de mechanisatie van ons nieuwe DC doet. We hebben voor Vanderlande gekozen omdat hun oplossing mee kan groeien met onze business, vanwege de flexibiliteit en schaalbaarheid van ADAPTO. Waar we recent uiting gaven aan onze MVO-doelstellingen via het Ekoplaza Lab met haar Plastic Free Aisle, spreekt ook het Cradle-to-Cradle principe van Vanderlande ons natuurlijk aan. Tot slot is het voor ons een mega uitdagend project waarbij het prettig is dat we hiervoor persoonlijk en dichtbij zakendoen, net als met onze biologische levensmiddelen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant