Afbeelding

Rechtbankdrama over Holocaustontkenning

Kunst en cultuur 569 keer gelezen

VEGHEL | De film Denial is op maandag 16 april te zien in het filmhuis van De Blauwe Kei. Denial is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van één van de meest spraakmakende processen uit de Britse geschiedenis. De film Denial begint om 20.15 uur in de grote Theaterzaal van Theater De Blauwe Kei op CHV Noordkade.

In 1993 publiceert de Amerikaanse historica Deborah Lipstadt het boek Denying the Holocaust, waarin zij David Irving als ontkenner van de Holocaust bestempelt en zijn geloofwaardigheid als auteur in twijfel trekt. Hij klaagt haar in 1996 aan wegens smaad. Dat doet hij in Groot-Brittannië en niet in de Verenigde Staten, omdat in het Britse rechtssysteem de bewijslast ligt bij de beschuldigde. Lipstadt en haar team moeten dus bewijzen dat de Holocaust daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Het proces dat volgt wordt de belangrijkste juridische beproeving op het gebied van Holocaustontkenning en vrijheid van meningsuiting van de twintigste eeuw. "Deze film is verfrissend en zeer relevant, omdat ontkenning schijnbaar weer in is, denk bijvoorbeeld aan de 'alternative facts'", schreef Brits dagblad The Guardian lovend over de film.
Kaarten voor Denial zijn 8 euro (inclusief drankje) en zijn te reserveren via www.blauwekei.nl, telefonisch via 0413 342555 of aan de theaterkassa op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant