Jan van Hoof en Carin Simons (Foto: Bart Heesen).
Jan van Hoof en Carin Simons (Foto: Bart Heesen).

MeierWIJstad

Column 1.627 keer gelezen

Toen Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode besloten bestuurlijk samen te gaan werden allerlei namen bedacht voor de nieuwe fusiegemeente. Uiteindelijk rolde Meierijstad uit de koker. Zou in die dagen íemand creatief gedacht hebben aan MeierWIJstad? Zo ja, waarom is het dan nooit in de openbaarheid gekomen? Had het een briljante naam gevonden! En mocht het verkiesbaar zijn geweest dan had MeierWIJstad onmiddellijk mijn stem gekregen! Hóe vet zou het zijn om overal in den lande op de vraag "Waar woon jij?" het antwoord "MeierWIJstad!" te kunnen geven? Dat men dan "Huh?! Meier-wíj-stad?" zou antwoorden en jij: "Inderdaad, omdat wij geen ik- en jij-stad zijn, maar een WIJ-stad." Reken maar dat men nieuwsgierig was geworden naar die fenomenaal gedurfde plaatsnaam. Onze nieuwe gemeente zou in no-time op de landelijke kaart gezet zijn. Hoeven we geen landelijke sinterklaasintocht voor te organiseren. Of winkelcentra met lichtjes op te pimpen. Ook zou het probleem van onze plaatselijke trots in één klap opgelost zijn. Hoe vaak lezen we niet dat bijvoorbeeld Veghelaren veel trotser zouden moeten zijn op hun eigen dorp. Met het woord 'WIJ' draag je automatisch gemeenschapszin en zelfbewustheid uit. Hoef je dat ook niet meer van de daken te schreeuwen. Helaas werd het geen 'MeierWIJstad'.

Gelukkig heeft kunstenares Carin Simons de warme woordspeling alsnog bedacht of opgepikt! Niet toevallig weer iemand uit de 'kunst-hoek' die iets verbindends bedenkt. Carin wil tijdens het festival Fabriek Magnifique de dertien dorpen binnen Meierijstad met hun eigen cultuur en gewoonten in een gigantische puzzel bij elkaar brengen. Zodat we meer van elkaar te weten komen, elkaar enthousiasmeren, talenten zichtbaar maken en daar gezellig over kletsen. Hoe positief willen WIJ het hebben?

Een naam als MeierWIJstad suggereert bovendien dat overheidsbetutteling en overmatige regelgeving hier helemaal niet nodig zijn. Dat beleidsbepalers alleen maar goed controlerende vingers aan de pols hoeven te houden omdat bedrijven, wijken en organisaties eigen verantwoordelijkheid mogen, durven en kúnnen nemen. Dáár komt gegarandeerd echte gemeenschapszin en creativiteit uit voort.

Ik dacht vervolgens aan Facebook met alleen nog maar WIJ-nieuws. Aan politieagenten die weer gewoon "Wat zijn WIJ hier aan het doen?" kunnen zeggen. Aan Seniorenvereniging WijNu met hun toepasselijke naam. Aan mezelf. Ja, sorry voor die walgelijke ik-gedachte! Dat zit 'm in letter 6 tot en met 10 van MeierWIJstad. Ik beloof echter met trots de naam Meierijstad te zullen uitdragen, maar denk er vanaf nu wel standaard dat WIJ tussen. Bedankt Carin!...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant