De stille tocht gaat dit jaar door de NCB-laan via de Hoogstraat naar de monumenten in de Kolonel Johnsonstraat.
De stille tocht gaat dit jaar door de NCB-laan via de Hoogstraat naar de monumenten in de Kolonel Johnsonstraat.

Spannende uitdaging organisatie Dodenherdenking

Algemeen 1.189 keer gelezen

VEGHEL | De Dodenherdenking op 4 mei in Veghel wordt dit jaar voor het eerst gehouden op de Noordkade. "Best wel spannend", geven Marie-José Keurlings en Hetty van den Tillaart direct toe. Op vrijdag 4 mei is er eerst een gratis voorstelling in theater De Blauwe Kei en daarna een stille tocht naar de monumenten waar de kranslegging plaatsvindt.

"Het is allemaal nieuw en je weet niet hoe het gaat bevallen. Dat is spannend, maar ook een uitdaging. Het nieuwe theater is fantastisch en de Noordkade is een prachtige locatie. Ik denk dat het helemaal goed gaat komen", zegt Marie-José, voorzitter van de werkgroep Dodenherdenking.


Belangrijke info over de Dodenherdenking:
Aanvang gratis voorstelling: 18.30.
Locatie: Blauwe Kei op de Noordkade.
Ingang: Cultuurfabriek Noordkade.
Parkeermogelijkheden: Het Vaticaan in de Hoogstraat en Noordkade.
Vertrek Stille Tocht: ± 19.30 uur.
Route Stille Tocht: Door de NCB-laan via de Hoogstraat naar de monumenten.


In het theater op de Noordkade wordt het binnenprogramma gehouden. Het programma is net als voorgaande jaren gevarieerd. Marie-José vertelt wat het publiek kan verwachten. "Toneel, foto's, filmpjes, dans en muziek. Het Duits Lijntje is tijdens de herdenking de rode draad. De spoorlijn spreekt echt tot de verbeelding. Er zijn tal van aangrijpende verhalen met het Duits Lijntje in de hoofdrol." De voorstelling begint om 18.30 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. Na aanvang is er geen toegang meer. "Zorg ervoor dat je op tijd bent. Na afloop van de voorstelling volgt de stille tocht. We steken veel tijd en moeite in beide zaken. Mensen die afgelopen jaren zijn geweest, komen terug. Het is een bijzondere en belangrijke avond", aldus Hetty.

Hartverwarmend
Marie-José en Hetty vertellen dat de hulp voor het organiseren van de Dodenherdenking weer hartverwarmend is. "Zonder vrijwilligers zijn we nergens. Het is fijn om te rekenen op zoveel enthousiasme. We zijn blij en trots op iedereen die meehelpt. Zo doen dansdocent Berdy Maertens-Stoof en haar danseressen weer mee. De leerlingen van de Bernadetteschool lopen de hele stille tocht mee en helpen met het neerleggen van de bloemenkransen. De school heeft de monumenten geadopteerd. Het Sint Barbara Gilde loopt in de stille tocht voorop", vertellen ze.

Trots
De stille tocht gaat dit jaar door de NCB-laan via de Hoogstraat naar de monumenten in de Kolonel Johnsonstraat. "De tocht is niet veel langer dan vorig jaar. We vertrekken rond 19.30 uur vanaf de Noordkade. Het wordt spannend of we op tijd bij de monumenten zijn. Anders houden we om 20.00 uur gewoon twee minuten stilte op straat", zegt Marie-José. Hetty vult aan: "Bij de monumenten is Muziekvereniging Frisselstein aanwezig. Zij spelen koraalmuziek en het Wilhelmus. Er is een toespraak door een collegelid en de kranslegging vindt plaats. Wat veel mensen niet weten is dat iedereen van harte uitgenodigd wordt om zelf ook een bloem te leggen. We zijn trots op het feit dat twee jonge meiden hun medewerking verlenen. Zo speelt het jonge, muzikale talent Marjolein Schellen de Taptoe en draagt Renske van den Elzen een gedicht voor. Het programma eindigt rond 20.30 uur."

Voor meer informatie: www.dodenherdenkingveghel.wordpress.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant