1 Ander Festival en Fabriek Magnifique willen bezoekers prikkelen en laten proeven.
1 Ander Festival en Fabriek Magnifique willen bezoekers prikkelen en laten proeven.

Zintuigen prikkelen tijdens Food Circus Magnifique

Kunst en cultuur 1.326 keer gelezen

VEGHEL | Voedsel, kunst, duurzaamheid en ontdekking. Thema's die bij 1 Ander Festival en Fabriek Magnifique hoog in het vaandel staan. Dit jaar geven de twee festivals in Meierijstad hier samen een bijzondere vorm aan: Food Circus Magnifique. Een apart ingericht festivalonderdeel dat eten ook inhoudelijk op de kaart zet. Hier worden op 3 juni in Schijndel en op 7 en 8 juli in Veghel je zintuigen geprikkeld en kom je meer te weten over vers, puur en lokaal voedsel.

Melk komt uit de supermarkt. Toch? Kinderen weten vaak amper dat melk van een koe komt, of doperwtjes uit een peul. Mensen staan steeds verder af van de oorsprong van hun eten. Waar komt het vandaan? Wie produceert het? Welke smaken zijn er? Weet je wat je eet als je een blinddoek op hebt?

Prikkelen
1 Ander Festival en Fabriek Magnifique willen bezoekers met Food Circus Magnifique prikkelen en laten proeven.

Samenwerking
"Duurzaamheid en voedsel horen voor ons festival bij elkaar", vertelt Luc van Nieuwburg van 1 Ander Festival. "Dit jaar staat de hele provincie Noord Brabant in het teken van We Are Food en Brabant Celebrates Food, en de gemeente Meierijstad gaf ons de kans het thema samen met Fabriek Magnifique groter aan te pakken. Super dat het gelukt is."

SmaakLab
Jan van Hoof, directeur van Fabriek Magnifique, beaamt dit. "Samen maken we er met bureau Vet Groen een smaakbepalende beleving van. Dit onderdeel van de festivals wil je niet missen. Er komt bijvoorbeeld een SmaakLab. Dit is een ludieke interactieve theatershow waar je als deelnemer geblinddoekt een smaaktest aflegt." Het SmaakLab brengt een ode aan vers voedsel uit de buurt. "Het brengt duurzaamheid, theater, inhoud en smaak samen", aldus Luc. "En dat is precies wat wij als festivals belangrijk vinden."

FoodTalks
Een praatprogramma met bijzondere lokale gasten over voedsel. Zo omschrijven Jan en Luc de FoodTalks. "Wie de gasten zijn houden we nog even geheim'', aldus Jan. "Denk aan onderwerpen als voedsel van de toekomst, verspilling en duurzaamheid, vergeten producten. Een ontmoeting met voedsel én met vertegenwoordigers van het We Are Food programma in Noord Brabant."

Small Farm: Playground
Voor de knutselaars biedt de Small Farm area een mooie uitdaging. Kinderen kunnen tijdens beide festivals hun eigen mini boerderijtje bouwen. Tijdens deze workshop wordt er geklust met gelaserd afvalhout. Een duurzame activiteit voor alle leeftijden.

Waar en wanneer?
Op zondag 3 juni is Food Circus Magnifique te bezoeken in het Kloosterpark in Schijndel op 1 Ander Festival. Op zaterdag 7 en zondag 8 juli staat het Food Circus Magnifique in het Julianapark in Veghel bij Fabriek Magnifique.

Meer informatie
Meer informatie is te vinden op de websites van beide festivals www.1anderfestival.nl en www.fabriekmagnifique.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant