'De Veghelse sfeer straalt intimiteit uit, Sinterklaas is aanraakbaar', schrijft een panellid.
'De Veghelse sfeer straalt intimiteit uit, Sinterklaas is aanraakbaar', schrijft een panellid.

Burgerpanel is verdeeld over binnenhalen Sinterklaasintocht

Algemeen 1.320 keer gelezen

VEGHEL | VVD Meierijstad opperde eind maart om de landelijke Sinterklaasintocht naar Meierijstad te halen. De haven van Veghel leek daarvoor het meest geschikt. De gemeente Meierijstad zag af van de kandidatuur voor de landelijke Sinterklaasintocht. "Het is voor Meierijstad nu niet het goede moment om zich kandidaat te stellen", liet het college weten. De Stadskrant Veghel raadpleegde het inwonerspanel van Veghel. Zien zij een landelijke intocht in Veghel zitten of is de huidige opzet prima?

De landelijke Sinterklaasintocht naar Meierijstad halen. Het leek raadslid Nick de Laat een goed idee. Veghel leek de enige optie gezien de haven. 38 procent van de panelleden is het met de VVD'er eens. 'Het is goede promotie. Heel Nederland moet Meierijstad kennen' en 'Veghel heeft alles, maar presenteert zich niet', valt terug te lezen in de rapportage. 46 procent vindt het idee om de intocht naar Veghel te halen niks. 'De intocht in Veghel is nu een groot feest en super georganiseerd. Ik ben bang dat de landelijke intocht ten koste zal gaan van het huidige feest', laat een panellid weten. Ook de intimiteit van de Veghelse optocht wordt veel geprezen. 'De Veghelse sfeer straalt intimiteit uit, Sinterklaas is aanraakbaar. De landelijke intocht heeft niets met het kinderfeest te maken, maar met Veghel op de kaart zetten voor het bedrijfsleven. Ook dat juich ik toe, maar niet door dit kinderfeest', schrijft iemand.

Demonstraties
Het burgerpanel is tevens bang voor demonstraties: 'Ik hoef al die demonstraties van al die kinderachtige mensen (zowel voor- als tegenstanders) niet voor mijn deur. Zolang men niet snapt dat het een kinderfeest is, mag van mij de landelijke viering wegblijven'. Veel panelleden willen, mocht het ooit zover komen, demonstraties en protesten verbieden.
De Zwarte Pieten krijgen veel bijval. Een aantal panelleden hoeft geen landelijke intocht in Veghel, omdat de Zwarte Pieten dan vermoedelijk moeten wijken.

Veiligheid
Het plan gaat dit jaar sowieso niet door. Maar zou Veghel zich de komende jaren moeten kandideren. Het burgerpanel is verdeeld. Toch neigt het merendeel naar de regionale intocht. 28 procent wil absoluut geen landelijke intocht in Veghel en 41 procent wil niet dat de regionale intocht verloren gaat ('In Veghel is de Sint benaderbaar'). 25 procent ziet een landelijke intocht als mooie kans om Meierijstad op de kaart te zetten. 40 procent wil eerst dat de veiligheid wordt gegarandeerd.

Sinterklaascomité
Het Veghelse Sinterklaascomité krijgt van een hoop panelleden complimenten. Zij zien geen meerwaarde in het binnenhalen van de landelijke Sinterklaasintocht, omdat het Veghelse comité goed werk levert. 'Waarom zou je een evenement wat juist door Veghel en het lokale Sinterklaascomité zó goed georganiseerd wordt, opofferen voor gegarandeerde onrust en verstoring. In het kader van wat? Dat Veghel extra aandacht krijgt in de landelijke pers? Met de kinderen in het achterhoofd, die volgens velen het belangrijkst zijn bij deze viering, kan ik me niet voorstellen wat de toegevoegde waarde zou zijn van een landelijke intocht? Voorkom dat dit feest wordt gekaapt door negativiteit en overlast'.

Ook meedenken en meepraten? Meld je aan via: www.tipveghel.nl!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant