Veel succes allemaal!!!
Veel succes allemaal!!!

Hoe overleef ik mijn eindexamens?

Onderwijs 1.757 keer gelezen

REGIO | De bananen en thermoskannen zijn weer ingepakt. Op 14 mei starten de examens voor de middelbare school. Wij zetten negen tips voor je op een rijtje om de examentijd door te komen.

1. Schoolboeken aan de kant en YouTube aan. Een aantal leraren hebben video's gemaakt waarin ze de lesstof op een rustige manier aan je uitleggen. Zoals bijvoorbeeld geschiedenisleraar Joost van Oort op het kanaal JORTgeschiedenis. Video's blijven langer hangen dan taaie stof in een boek en maken het leren ook een stuk leuker. Zorg er alleen wel voor dat je niet verzeild raakt in kattenfilmpjes en het fenomeen 'ik kijk er echt nog maar eentje'

2. Trek je broertje of zusje even achter die spelcomputer vandaan (of de hond uit zijn hondenmand). Door de examenstof aan iemand anders uit te leggen oefen je hoe je informatie op een duidelijke manier overbrengt.

3. Laat energiedrankjes links liggen tijdens het leren. Hoewel ze je volgens de reclame 'vleugels' moeten geven, zorgen ze er vooral voor dat je niet kunt slapen. Tijdens je examen kun je de energiedrankjes ook beter laten staan en kiezen voor thee. Thee helpt om je te ontspannen. Let wel op, teveel thee zorgt ervoor dat je een toiletrittenkaart kunt afsluiten bij de examenbegeleiding.

4. Ben jij van het type 'ik leer alle informatie in één nacht'? Niet doen, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Het inplannen van korte, regelmatige leersessies helpt je om de stof beter tot je te nemen. Mits je de informatie wel een aantal keer herhaalt. Als je regelmatig voor korte periodes leert, kun je tot twee jaar na de examens de leerstof nog herinneren. Handig als je toch een herkansing moet maken.

5. Niet alleen vintage kleding is in de mode, oude examens kunnen je goed voorbereiden op het echte examen. Daarnaast komen sommige vragen ieder jaar terug. Vooral bij vakken zoals maatschappijleer, waardoor je al een klein streepje voor hebt.

6. Get your monkey vibes on! Bananen bevatten dopamine en dat verbetert je concentratievermogen. Ook helpen ze tegen die zwembadjes aan zweet die zich in je handen vormen als je een moeilijke vraag ziet. Bananen zijn stress verlagend. Een andere optie is vis, al worden je medestudenten waarschijnlijk niet blij van de lucht van de garnalencocktail die je naar binnen werkt onder Frans.

7. Die vriend(in) die staat te trillen als een rietje van de stress kun je het beste maar mijden. Het mag dan niet de meest vriendelijke tip zijn, maar elkaar telkens vragen stellen als 'Ben jij ook zo zenuwachtig?', zorgt ervoor dat je juist gestrest raakt.

8. Sla moeilijke vragen op het examen over en kom op een later moment terug. Te lang bij een vraag blijven hangen geeft stress. Als je op een later moment terugkomt dan is dat stressgevoel vaak weg en kun je je beter concentreren. Schrijf sowieso altijd een antwoord op. Als je een gedeelte van de vraag goed hebt, kan dit je ook punten opleveren.

9. Toch nog even een cliché: het belangrijkst blijft natuurlijk dat je vertrouwen hebt in jezelf. Dat je voldoende eet en op tijd naar bed gaat zodat je goed uitgerust bent. Dus zorg dat je voldoende zzzzz's hebt gezien voordat je aan je examen begint.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant