Alex Klaasen komt met Showponies naar de Blauwe Kei. 'Alex is een van de beste theatermakers van het moment', aldus Harry.
Alex Klaasen komt met Showponies naar de Blauwe Kei. 'Alex is een van de beste theatermakers van het moment', aldus Harry.

'Ik kijk likkebaardend uit naar het nieuwe seizoen'

Kunst en cultuur 1.727 keer gelezen

VEGHEL | Op zijn allereerste werkdag afgelopen maandag presenteerde Harry Vermeulen (57), directeur van theater De Blauwe Kei, samen met Elke Swinkels, directie-assistent, en Maaike de Ruijter, medewerker publiciteit, het programma van seizoen 2018-2019 aan de Stadskrant Veghel. Op dinsdagavond werden de Vrienden van het Veghelse theater op de Noordkade ingelicht.

"Ik kijk likkebaardend uit naar het nieuwe programma en heb er ongelofelijk veel zin in", begint Harry. De kersverse directeur is trots op het aanbod. "Het is een mooie mix. Er komen een hoop grote namen naar Veghel, maar er is ook ruimte voor talent uit de regio en de wat minder bekende optredens. Het gaat een mooi en volwaardig seizoen worden", denkt hij.

Harry Vermeulen is de nieuwe directeur van de Blauwe Kei en Stichting Cultuurfabriek. 

Opvallend dit seizoen is de selectie dansvoorstellingen. Nog nooit was het aanbod zó groot en divers. Bijzonder is de voorstelling van Junior Company, de jongerenafdeling van het Nationaal Ballet. De Blauwe Kei hoopt hiermee onder andere de danstalenten van Phoenix Cultuur, ook gevestigd op de Noordkade, te inspireren. "De talenten van de Junior Company, in leeftijd variërend van 18 tot 20 jaar, moeten uiteindelijk doorstromen naar het Nationaal Ballet", vertelt Harry.

Het genre cabaret is als vanouds goed vertegenwoordigd. Naast veel opkomend talent zijn er een groot aantal gevestigde namen te zien in het nieuwe seizoen, waaronder Paul de Leeuw, Dolf Jansen, Guido Weijers en de Schijndelse Christel de Laat. Arie en Silvester zijn terug van weggeweest.

Ook zijn er verschillende toneeltoppers te zien, waaronder Liz Snoijink, Huub Stapel, Waldemar Torenstra, Ingeborg Elzevier en Bram van der Vlugt. Harry kijkt erg uit naar het optreden van de 85-jarige Van der Vlugt. "Een voorstelling van hoog niveau, dat kan niet anders met Bram in de hoofdrol", vult Harry aan.

De 85-jarige Bram van der Vlugt krijgt er maar geen genoeg van.

Voor liefhebbers van muziek is genoeg keuze. Van klassieke muziek, waaronder van harpiste Lavinia Meijer en Wien bleibt Wien met de Veghelse Wilma Bierens, tot muziek van zangers als Gerard van Maasakkers en Ruben Hein. Daarnaast komt een groot aantal coverbands naar Veghel. Er wordt onder andere een ode gebracht aan Simon & Garfunkel en Bruce Springsteen. Als bijzondere seizoen afsluiter is Woodstock (14 juni), gepresenteerd door Brabander Frank Lammers, te zien in de Koekbouw.

Naast het dansaanbod is in het genre show plaats voor grote namen als Tineke Schouten, Jon van Eerd en Karin Bloemen. Alex Klaasen komt met Showponies naar de Blauwe Kei. Harry: "Een voorstelling die overal vijf sterren krijgt. Het is Alex op zijn best. Hij is een van de beste theatermakers van het moment."

In het genre bijzonder is de eet-, drink- en lachsensatie Faulty Towers terug van weggeweest, duikt Arjen Lubach het theater in en verzorgt advocaat Gerard Spong een theatercollege. "Dat laatste is iets nieuws. We gaan kijken of dit in de smaak valt en willen dan wellicht meerdere colleges organiseren", licht Elke toe.

Angela Schijf komt met een klassiek sprookje naar de Noordkade.

Natuurlijk is ook aan de jeugd gedacht. Angela Schijf komt met een klassiek sprookje naar CHV Noordkade en Sita Vermeulen is te zien als De Kleine Zeemeermin. Voor de jongste bezoekers staat onder andere de populaire kinderheld Peppa Pig op het programma.

Het Theaterweekend, de Blind Dates en de verschillende Series krijgen in het nieuwe seizoen een vervolg.

'Geen dertien-in-een-dozijnlocatie'
Harry blikt met een bijzonder positief gevoel terug op het formeren van het programma voor 2018-2019. "De artiesten die hier hebben gespeeld zijn super enthousiast en willen maar al te graag (terug)komen. The buzz is going around. De impresariaten vinden de nieuwe Blauwe Kei én de Noordkade spannend en leuk. Het is geen dertien-in-een-dozijnlocatie. Artiesten willen hier graag spelen en impresariaten willen graag met ons om de tafel."

Het komende seizoen wordt het eerste, volwaardige seizoen op de Noordkade. "Het is een prachtige locatie. Voor mij is de Noordkade de place to be voor nieuwe dingen." De Blauwe Kei is niet bang om nieuwe initiatieven uit te proberen. Voor komend seizoen staat er bijvoorbeeld een Prentenboekjesfestival op het programma. Nieuw zijn ook de voorstellingen in de middag. Debby Petter komt op vrijdagmiddag naar Veghel, op zondagmiddag zijn onder andere Johan Derksen en Casus Circus te zien.
Maar ook de samenwerkingen met de 'huisgenoten' op de Noordkade Is nieuw. "Én succesvol", aldus Harry. Elke vult aan: "Er komen sowieso meer samenwerkingsverbanden. De partijen weten elkaar goed te vinden. We bieden ons publiek wat extra's en onderscheiden ons van andere theaters."

Het Veghelse theater heeft 25717 bezoekers mogen verwelkomen.

Voortvarende start
Voor Harry was het een bijzondere eerste dag. "Het voelt als thuiskomen", vertelt de Veghelaar. "Er heerst hier een positieve vibe. Ik ben blij hier te zijn en wij als Blauwe Kei zijn gelukkig op de Noordkade", zegt Harry tevreden.

De start van het Veghelse theater is voortvarend geweest. "We hebben 25717 bezoekers mogen verwelkomen. Dat is 40 procent meer dan verwacht", zegt Elke. Ze is nog blijer met de gemiddelde beoordelingen van het gebouw (7.5) en het bezoek (8.2).

De openingsvoorstelling van het nieuwe seizoen is Flip Fabrique. De voorstelling met allerlei circusachtige elementen en veel show is op vrijdag 21 september. "Het is een show waar je niet alleen naar kijkt. Je moet het beleven", besluit Harry. Het volledige programma is terug te vinden op de website van de Blauwe Kei en in de brochure.

Zoals ieder jaar is de voorverkoop onderverdeeld in drie periodes: Vrienden: 15 mei 23.00 uur – 18 mei 17.00 uur. Vroegboekers (vijf of meer voorstellingen): 18 mei 17.00 uur – 22 mei 17.00 uur. Losse verkoop: vanaf 22 mei 17.00 uur.

Harry Vermeulen is de nieuwe directeur van de Blauwe Kei en Stichting Cultuurfabriek.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant