Ton van Lith.
Ton van Lith.

'Onze trainers zijn zeker niet minder'

Voetbal 2.529 keer gelezen

VEGHEL | Ad Verhoeven, Arie Speeks (†) en Erik van Mierlo gingen met Ton Van Lith als zestien jarigen over naar de senioren selectie. Initiatiefnemer was trainer Jos Timmermans die deze tweedejaars B-junioren in 1979 in zijn selectie opnam. Ton werd centrumspits en bracht het tot 33 doelpunten. "Nu ben ik 55 en de officiële contactpersoon namens de club tussen Blauw Gelers en ouders van spelers die overgaan naar een BVO of daar al spelen", zegt Ton van Lith aan het begin van zijn verhaal.

Door: Peter Kuijpers.

Een opmerkelijke en gedurfde keuze van de ambitieuze Jos Timmermans destijds om deze talenten vroeg over te halen. Nuchter geconstateerd dat het niveau destijds de Vierde Klasse was. Een stevig verkeersongeluk van Ton maakte een einde aan zijn actieve voetballoopbaan. Het voetbaltenue maakte plaats voor het maatkostuum en de cognac bruine schoenen: de Blauw Geel'38 businessclub. Later de contactpersoon vanuit de club richting de regionale BVO's.

Contacten
Contactpersoon van Blauw Geel'38 richting de BVO's wat houdt dat in? Ton: "Ik zorg ervoor dat we vanuit de club met alle spelers die bij een BVO spelen jaarlijks contact houden. Ik ga elk jaar bij al die kinderen op bezoek. Spreek met de ouders en het kind zelf. Wat zijn je ervaringen wat is je perspectief. Het is ook belangrijk dat de contacten goed blijven als zo'n speler ooit afvalt dat hij hier terugkeert. Vroeger was het zo dat spelers dan wel eens naar UDI'19 of Gemert gingen omdat die hoger speelden met de jeugd. Dat is killing, we moeten die band strak houden. Het gebeurt ook dat scouts van BVO's naar Blauw Geel'38 komen en jongens eruit pikken. Daar krijg ik dan bericht van, praat met de ouders om dit zo goed mogelijk te begeleiden."

Profvoetballer
Elke zaterdag wemelt het van de scouts langs de diverse velden. Scouts van clubs met een jeugdopleiding. FC Oss en Helmond Sport bijvoorbeeld hebben dat niet. Ton vervolgt: "Dan komt er een mail of brief bij mij terecht voor een speler en ga ik met die ouders praten. Ik leg ze dan uit dat het meestal een stage is van vier weken die eventueel verlengd kan worden. Ik vertel tegen de ouders dat ze niet meteen moeten denken dat zoonlief profvoetballer word. Als hij niet goed genoeg is valt-ie af, geen ramp overigens en heeft hij toch een leuke stage-ervaring gehad."

Jeugdafdeling
Een van Tons kerntaken is dat hij met de BVO's PSV, FC Den Bosch, Vitesse, NEC en Willem II contact houdt over spelers die af gaan vallen. "Zijn dat spelers hier uit de regio dan benader ik ze, maar ook de ouders, of ze geen interesse hebben om de jeugd verder voort te zetten bij Blauw Geel'38. Sommige clubs spelen op laag niveau en dan vallen deze spelers in een gat. Het is dan ook zaak onze jeugdafdeling op niveau te houden zodat die aantrekkelijk blijft", legt hij uit.

Onderkant
Blauw Geel'38 doet zelf zeker niet onder qua jeugdopleiding voor wat lagere BVO's. "Neem FC Den Bosch dat aan de onderkant van de BVO's bivakkeert. Dat is niet negatief bedoeld, maar je kan merken dat daar het geld ontbreekt. De trainers zijn daar zeker niet beter dan die we bij Blauw Geel'38 hebben, maar de organisatie ligt een tandje hoger wellicht. Je speelt bovendien tegen gerenommeerde clubs en ook dat is aantrekkelijk." De tijd zit er op. Ton moet naar Den Bosch waar zoonlief Niels met FC Den Bosch JO 15-1 FC Twente ontvangt (1-2 verlies doelpunt Niels).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant