Fer van Campen en Karin Cornelissen zitten in de tuin achter het Pieter BrueghelHuis.
Fer van Campen en Karin Cornelissen zitten in de tuin achter het Pieter BrueghelHuis.

'Succesvollere dan we ooit hadden durven dromen'

Algemeen 3.988 keer gelezen

VEGHEL | Het PieterBrueghelHuis is één jaar geopend. Op zaterdag 26 mei wordt dat gevierd met een open dag. Van 10.00 uur tot 16.00 uur is iedereen welkom aan Middegaal 25 in Veghel. Fer van Campen, voorzitter van het bestuur van de stichting, en coördinator Karin Cornelissen blikken terug op een spectaculaire start.


Fer en Karin in gesprek. 

Bij het PieterBrueghelHuis komen er wekelijks zo'n 85 tot 100 bezoekers over de vloer. "Wij zijn een inloopadres voor jong en oud, waar betekenisvolle activiteiten plaatsvinden. Mensen met en zonder beperking ontmoeten elkaar en hebben de gelegenheid om op uiteenlopende wijzen te ontspannen", legt Karin uit. De droom van de initiatiefnemers, die medio 2015 begon, is daarmee uitgekomen. Het PieterBrueghelHuis is een plek van geluk creëren voor alle burgers en in het bijzonder de (tijdelijk) meer kwetsbare medeburgers. Fer is trots: "Wij focussen ons vooral op datgene wat mensen nog kunnen en waar ze van genieten. Het eerste jaar is geweldig verlopen. We zijn veel succesvollere dan we ooit hadden durven dromen."

Een potje biljarten in een van de prachtige vertrekken van het PieterBrueghelHuis.

Natuurlijk gaat zoiets met vallen en opstaan en met een klein budget. "Daarom vind ik onze start spectaculair. De PieterBrueghelgedachte werd eigenlijk direct omarmt", zegt Fer. Een gedachte waarbij de bezoeker én de vrijwilliger samen centraal staan. "Wij doen een poging om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen. Met wat maakt niet uit. Alle ideeën en initiatieven zijn welkom. Wij gaan dan onderzoeken of het haalbaar is." Karin knikt: "We willen dat zowel de vrijwilligers als de bezoekers het pand fluitend verlaten en dat ze terugblikken op een fijne dag. Ze moeten met een goed gevoel naar huis gaan, daar ligt onze uitdaging."

Ontmoetingsplaats
De goede start betekent echter niet dat ze bij het PieterBrueghelHuis op hun lauweren rusten. "Er moet nog veel gebeuren, zowel aan het gebouw als aan onze organisatie. Wij willen thuiswonende, kwetsbare mensen en hun mantelzorgers een ontmoetingsplaats bieden. Neem als voorbeeld onze zondagmiddag. Een ideale dag om even langs te komen", vindt Fer. Coördinator Karin wil ook graag de doelgroep 30 tot en met 50 jaar aan zich binden. "Er is voor iedereen plaats. Stel je voor dat je met een burn-out of werkloos thuiszit. Daar hebben we ook activiteiten voor, zoals een hardloopgroep." Het PieterBrueghelHuis is geen vervangende zorginstelling of dagbesteding. "We concurreren niet met zorgaanbieders", aldus Fer.

'Droom om hier te werken'
Er werken in totaal ongeveer 75 vrijwilligers. Ook Karin begon als vrijwilliger, maar is inmiddels in dienst genomen. Fer legt uit: "We hebben 1.6 FTE verdeeld over drie coördinatoren. De rest werkt vrijwillig. De groep vrijwilligers is enthousiast en ze werken keihard. We zouden graag nog wat extra vrijwilligers toevoegen aan ons team." Karin voelt zich helemaal thuis aan het Middegaal. "Voor mij is het een droom om hier te werken."

De deur staat zaterdag wagenwijd op.

De respons van de Veghelse samenleving wordt door de stichting als prettig en positief ervaren. "Hartverwarmend. Het initiatief wordt echt gedragen. Daarnaast is de gemeente erg betrokken", vertelt Karin. Fer vult aan: "We hebben veel hulp en spullen gekregen. Het meubilair en de muziekinstallatie bijvoorbeeld. Ik wil iedereen bedanken die ons heeft geholpen", besluit hij.

Meer informatie op: www.pieterbrueghelhuis.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant