Anne en Jan op de plek waar de natuurspeeltuin moet komen, op de achtergrond de kerk waar het Deken van Miert Penning Gala wordt gehouden.
Anne en Jan op de plek waar de natuurspeeltuin moet komen, op de achtergrond de kerk waar het Deken van Miert Penning Gala wordt gehouden.

Deken van Miert Penning steunt natuurspeelplek: 'Trekt meer mensen naar het centrum'

Algemeen 3.147 keer gelezen

VEGHEL | Initiatiefnemers Anne Ketelaars en Jan van de Graaf zijn overdonderd door de vele positieve reacties die ze hebben ontvangen op hun idee om een natuurspeelplek te realiseren in het Julianapark. Omwonenden, de Veghelse politiek, vrienden en familie staan achter de plannen. Als klap op de vuurpijl kunnen ze rekenen op een financiële bijdrage van de Stichting Deken van Miert Penning.


Initiatiefnemers Anne en Jan zijn blij met alle positieve reacties.

Stichting Deken van Miert Penning kent een tweeledige doelstelling: het dienen van maatschappelijke goede doelen en ze gaan op zoek naar de 'iconen' van Veghel. "Elke twee jaar eren we een icoon met de Deken van Miert Penning. De eerste penning ging twee jaar geleden naar de Mars. We hebben toen ook een erepenning uitgereikt aan de Zusters Franciscanessen", vertelt de voorzitter van de stichting Elsbeth Slippens.

Centrum
Het gala wordt net als de vorige editie weer gehouden in de bijzondere ambiance van de Lambertuskerk. Het is een economisch en maatschappelijk geëngageerd event van, voor en door Veghel waarvan de opbrengst bestemd is voor een lokaal maatschappelijk doel. Dit jaar is er gekozen voor de natuurspeelplek. Elsbeth legt uit waarom: "Je moet aan een aantal eisen voldoen. Zo moet het onder andere lokaal zijn, duurzaam, iets te maken hebben met zorg, welzijn of onderwijs en het moet een economisch effect hebben. De speeltuin trekt vermoedelijk meer mensen naar het centrum. Dat vinden wij een goede ontwikkeling." Wim Verwegen, bestuurslid, vult aan: "De stichting vindt het belangrijk dat kinderen buiten spelen en niet alleen achter de spelcomputer, telefoon of iPad zitten. Verder wordt er ook aandacht besteed aan water- en natuureducatie. Dat juichen we ook toe."

Hier moet de speeltuin komen.

Maatschappelijk draagvlak
Een officiële naam voor de natuurspeelplek is er nog niet, maar vermoedelijk komt de naam van Deken van Miert erin terug. "Zichtbaarheid is voor ons heel belangrijk. Wij willen niet dat Deken van Miert wordt vergeten. Net zoals de Deken van Miert Bus (rolstoelbus voor de vier zorginstellingen in Veghel en Erp red.) in 2016 is dit een goed doel met een groot maatschappelijk draagvlak", stelt Elsbeth.

Interactieve borden
Anne en Jan horen het glunderend aan. "We hebben ontzettend veel ideeën. De financiële steun van de Stichting Deken van Miert Penning is zeer welkom", zegt Anne. Als je het Julianapark via de brug binnenwandelt dan komt de natuurspeelplek aan de rechterkant. "Hoe gaaf is het als er langs de oevers van de Aa interactieve borden worden geplaatst met informatie. Je moet er iets kunnen leren", vindt Jan. De natuurspeelplek is straks gratis te bezoeken. Anne en Jan gaan samen met de gemeente in gesprek over de invulling van de plek. "De gemeente is enthousiast en bereid het toekomstig beheer en onderhoud te verzorgen. Daar zijn we erg blij mee", aldus Jan.

Hufterproof
De speeltuin moet wel hufterproof worden. Anne knikt: "Daar zijn trucjes voor, zoals geen afdakjes en beperkte lichtvoorzieningen. Daar gaan we zeker goed over nadenken. Het moet geen hangplek worden."
Elsbeth is enthousiast: "Je kunt verschillende activiteiten organiseren in en rondom de speeltuin. Het maakt het park een stuk aantrekkelijker." Anne en Jan vinden het lastig om een vergelijkbaar idee aan te wijzen. "Eigenlijk is het dus een unieke speeltuin. Zoiets hebben we in Nederland nog niet", vult Wim lachend aan.

Tafel
Het Deken van Miert Penning Gala is op vrijdag 26 oktober. "Er zijn nog enkele tafels vrij. Het wordt weer een spectaculair evenement met een prachtig programma. We hebben twee netwerkmomenten toegevoegd en verder worden de zichtlijnen en de geluid en de video-ondersteuning verbeterd."
Tafel reserveren? Bekijk de site voor de kosten. De tafels zijn bestemd voor bedrijven én particulieren.
Meer info via: www.dekenvanmiertpenning.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant