Wethouder Van der Pas staat voor de dankbare uitdaging om Meierijstad tot een zo gezond mogelijke gemeente te laten uitgroeien.
Wethouder Van der Pas staat voor de dankbare uitdaging om Meierijstad tot een zo gezond mogelijke gemeente te laten uitgroeien.

Gezondheidsrisico's

Column 2.047 keer gelezen

Sportwethouder van Meierijstad, Coby van der Pas, heeft een bijzonder uitdagend dossier toegeschoven gekregen. Geen hoofdpijndossier, maar precies zo'n taak waarvoor je het openbaar bestuur in gaat. Eentje waaraan eer te behalen valt. Ik vergelijk het graag met situaties in een ziekenhuis waar plots een roedel dokters aan je bed staat omdat ze niet precies weten wat er met je aan de hand is.

Hier is sprake van iets uitzonderlijks. Iets waarvoor een oplossing gevonden móet worden omdat men de patiënt van zijn kwaal af wil helpen of…in het ergste geval…in leven houden. Medisch gespecialiseerde hersenen worden gepijnigd, er moet 'out of the medical box' worden gedacht, mogelijk vergelijkbare dossiers worden opgevraagd en hypothetische proefballonnetjes opgelaten. Kortom, hier wordt genóten! Het lijdend 'voorwerp' mag eh…lijdzaam afwachten en hopen dat alles goedkomt.

Coby van der Pas heeft iets soortgelijks omhanden. Een mega-klus met 'op-leven-en-dood-trekjes', waar bovendien enorme hoeveelheden sentiment en ooit verworven 'rechten' mee gemoeid zijn. Op het stadhuis en ver daarbuiten zal alles uit de samenvoegkast gehaald moeten worden. Letterlijk! Coby moet namelijk subsidies en huurtarieven van alle sportclubs in de drie voormalige gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode vóór 1 januari 2019 gelijk gaan trekken. Een aantal verenigingen zijn daardoor mogelijk zwaar de klos. Ga er maar aan staan!

Wethouder Van der Pas staat voor de dankbare uitdaging om Meierijstad tot een zo gezond mogelijke gemeente te laten uitgroeien. Basis daarvoor is onder meer zo gezond mogelijk bewegen. Iets waar de meeste sportclubs in gespecialiseerd zijn. Op het hele stadhuis moet de vraag centraal komen staan: 'Wat is gezondheid in onze gemeente ons waard?'. Het antwoord moet zijn: 'Héél veel!'. Waarom? Gezonde mensen behoeven uiteindelijk minder zorg, halen doorgaans minder kattenkwaad uit en nemen later (meer dan gemiddeld) via hun verenigingen gemeenschappelijke, sociale taken op zich. Zoals bestuursfuncties. In de huidige tijd van economische voorspoed moet het zonder problemen mogelijk zijn om dat gelijktrekken van subsidies en huren te realiseren. Kwestie van gezond (!) schuiven met begrotingscentjes! Zorg ook en vóóral voor duidelijkheid en eerlijkheid. Verenigingen met 'streepjes voor' vormen vaak splijtzwammen binnen een gemeenschap. Laat voorop staan dat verplichtingen of contributies op te brengen blijven. Voorkom dat leden afhaken en bijvoorbeeld in virtuele werelden belanden waar 'zitten al het nieuwe roken' wordt genoemd. Met 'dodelijke passiviteit' tot gevolg.

Bovendien beste Coby: Een gezonde gemeenschap beseft sneller dat de politiek dichter bij de burger staat dan gedacht.

Veel Wijs(t)heid toegewenst!...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant