Afbeelding

'Elk jaar een grote musicalproductie maken, is geweldig'

Kunst en cultuur 1.073 keer gelezen

VEGHEL | Na het succes van Meske & Monster (2016) en Pieperz, de musical (2017) lanceert de theaterafdeling van Phoenix Cultuur een nieuwe musicalproductie: 'De Fabriek'. Een familievoorstelling geïnspireerd op het verhaal van Sjakie en de Chocoladefabriek. "Het is een eigentijdse versie vol met humor, dramatiek en natuurlijk Willy Wonka", aldus regisseuse Lilian van Overbeek

Van spanning heeft Lilian geen last. Wel voelt ze de adrenaline opkomen. "Ik heb er vooral veel zin in. Het team van acteurs en actrices waar ik mee mag werken is een geschenk. Het oudste cast lid is 67 jaar en de jongste 6 jaar. Ze zijn onwijs talentvol en ambitieus." Toch kreeg de enthousiaste regisseuse te maken met een flinke domper. De acteur die Sjakie zou spelen, wordt vlak voor de première geopereerd. En dus moest Lilian op zoek naar een waardige vervanger. "Ik heb een nieuwe Sjakie gevonden", zegt ze blij. "Thijs van Acht (11) uit Sint-Oedenrode doet het fantastisch. Een wonderkind."

'Je traint en je wordt beter'
Het wordt de derde grote musicalproductie. Voor Lilian een droom die uitkomt. "Elk jaar een grote musicalproductie maken, is geweldig. Ik hoop dat de bezoekersaantallen wat aantrekken. Bij de vorige twee voorstellingen had het, wat mij betreft, iets drukker mogen zijn. Het zijn musicals van hoog niveau", vindt ze. De regisseuse ziet het niveau van de theaterafdeling stijgen. "Het is net sport. Je traint en je wordt beter. De acteurs en actrices genieten daarvan en ik natuurlijk ook."

Oempaloempa's
Het verhaal past helemaal in deze (digitale) tijd. Zo krijgen de vijf kinderen met de meeste likes een gouden ticket. "Er is veel aandacht voor sociale media en de digitale wereld. Verder komt Sjakie in dit verhaal wel in gevaar en hebben de Oempaloempa's een gevaarlijke glansrol."
Lilian bepaalt van tevoren een kader, maar daarbinnen verandert van alles. "De spelers maken de voorstelling mee. Ik ben geen alleenheerser. De cast heeft veel leuke ideeën en als het kan dan verwerken we het in het verhaal. Het gaat van chaos naar stilering."
Het productieteam onder leiding Lilian, hoofd techniek Marco Koppers, choreograaf Berdy Maertens-Stoof en productieleider Twan Verkuylen staat garant voor een productie met vaart, humor en een mooie vormgeving.

Grote successen
De samenwerking met andere partijen op de Noordkade is volgens Lilian een nieuwe stap naar grote successen. "De onderlinge samenwerkingen zijn tof. De komst van De Blauwe Kei biedt weer nieuwe kansen. We mogen bijvoorbeeld gebruik maken van een aantal lampen van het Veghelse theater. Ik heb zelf trouwens veel kleding en decorstukken die best geleend mogen worden. Veel groepen acht gaan binnenkort de schoolmusical opvoeren toch?", vraagt ze zich hardop af.

Voorstellingen
De musical De Fabriek duurt ongeveer een uur en een kwartier. Per voorstelling is er ruimte voor zo'n 200 bezoekers. De voorstellingen vinden plaats op vrijdag 8 juni om 19.30 uur, zaterdag 9 juni om 15.00 uur en 19.30 uur en op zondag 9 juni om 13.30 uur en om 19.30 uur. Kaartjes kosten 8.50 euro (tot 16 jaar) en 10 euro (vanaf 16 jaar) en zijn te koop via: www.blauwekei.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant