Er liggen plannen om het oude postkantoor in Veghel te transformeren in 26 stijlvolle appartementen.
Er liggen plannen om het oude postkantoor in Veghel te transformeren in 26 stijlvolle appartementen.

Bijna vierduizend nieuwe woningen in tien jaar

Wonen 3.405 keer gelezen

VEGHEL | De woonvisie Meierijstad staat op 5 juli op de agenda voor de gemeenteraad. Gemeente Meierijstad wil in de komende tien jaar bijna vierduizend nieuwe woningen laten bouwen. De meeste hiervan (1037) moeten in Veghel komen te staan.

Er liggen meer dan genoeg woningbouwplannen voor Meierijstad om aan die woningbehoefte te voldoen. De aandacht en energie wordt gericht op die plannen die de meeste kans van slagen hebben om daadwerkelijk gebouwd te worden. Plannen die niet alleen invulling geven aan de woningbehoefte op dit moment, maar vooral ook die passen bij de woningbehoefte in de toekomst. Het gaat dan om de juiste woningen, op de juiste plek en op het juiste moment. Daarom weegt de gemeente alle liggende plannen af tegen de totale woningbehoefte, op korte en lange termijn. Dit proces heet Herijking Woningbouwprogramma. Het college verwacht het proces in het voorjaar van 2019 af te ronden. Dan wordt duidelijk welke ruimte er is in het woningbouwprogramma voor nieuwe plannen in de verschillende kernen.

Juiste plannen
De gemeente wil dat er voor haar inwoners en voor mensen die in Meierijstad willen wonen, meer gebouwd wordt; net als de provincie en het Rijk. Aan de hoeveelheid plannen ligt het niet. Op dit moment is zelfs al duidelijk dat er voor een aantal kernen meer woningbouwplannen liggen dan waar er, volgens onderzoeken naar de woningbehoefte van woningzoekenden, behoefte aan is. Met een teveel aan plannen ontstaat de situatie dat de plannen elkaar beconcurreren en daardoor juist niet van de grond komen. Het averechts effect doet zich dan voor dat er in zijn totaliteit juist minder gebouwd wordt. Om die ongewenste situatie te voorkomen wil het college keuzes maken en plannen prioriteren en faseren.  

Prioriteit
Voor een aantal kernen binnen Meierijstad zijn er meer plannen dan dat er behoefte is. Dat betekent dat tijdelijk, in elk geval gedurende de periode van herijking van het woningbouwprogramma, voorstellen voor nieuwe woningbouwplannen niet in behandeling worden genomen. Het gaat dan om de kernen Boerdonk, Boskant, Erp, Mariaheide en Veghel. Een uitzondering daarop kan gemaakt worden voor plannen die, vanuit duurzaamheids- en volkshuisvestelijke overwegingen, prioriteit hebben. 

Toekomst
Als de komende jaren blijkt dat er in een bepaalde kern toch behoefte is aan meer woningen en die ook gerealiseerd kunnen worden, wil de gemeente kijken naar mogelijkheden om binnen het totale woningbouwprogramma te schuiven om daarvoor ruimte te maken. Bijvoorbeeld uitruil met kernen waar minder behoefte is aan woningen dan was aangenomen. 
 

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant