Afbeelding

Kak!

Column 2.326 keer gelezen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bijna 150.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder gevraagd naar hun 'algemene' ergernissen. De daaruit samengestelde irritatielijst blijkt regionaal verschillend, maar hardrijden, hondenpoep, parkeerproblemen, zwerfafval, jongerenoverlast en drugsoverlast worden het vaakst genoemd. Niet per se in die volgorde bestaat in steden de irritatie top-3 uit: parkeerproblemen, rommel op straat en jongerenoverlast dan wel drugsoverlast. In Meierijstad zijn we nog niet zo ver. Hoewel we inmiddels tot de steden behoren, moeten we volgens het CBS in deze contreien nog spreken over 'plattelandsoverlast'. Een duidelijke top-3 kon ik er niet uit halen, maar een top-2 wel: hardrijden en hondenpoep. In díe volgorde.

De meeste 'plattelanders' vinden dat er te hard wordt gereden in woonwijken en op woonerven. Gezien de situatie op ons erf moet ik dat beamen. Met regelmaat scheuren er postorderbusjes (die vooral) langs, maar ook aanwonenden (zélfs met kleine kinderen) behalen op de veelal korte stukjes, afgewisseld door enkele onoverzichtelijke bochtjes, respectabele snelheden. Aan de regels die op een woonerf gelden, en bij iedereen bekend zijn hebben héél veel mensen gewoon eh…schijt.

Waarbij we meteen bij de plattelands-nummer 2 zijn aangeland: hondenpoep.
Ook talrijke baasjes hebben vaak schijt aan allerlei geldende afspraken. Daar is bovendien nog iets bijgekomen: de smartphone! Ga er maar eens op letten. Het uitlaten van honden is totáál anders dan pakweg tien jaar geleden. Toen zágen we tenminste nog wat de gemiddelde viervoeter voor ons in petto had. Wilde het beestje midden op een stoep schijten, dan kon dat nog gecorrigeerd worden door hem richting gras of bosjes te dirigeren. Vele hondenuitlaters zien heden ten dage letterlijk niets meer vanwege de permanente verbinding met hun telefoon. Ze missen zo ook de échte sociale contacten met andere honden- en niet-hondenbezitters.

Hetzelfde kun je echter zeggen van alle mensen die géén hond hebben. Ook zíj lopen bijna allemaal rond met hun blik en hand aan de smartphone gekluisterd. Wie vervolgens nauwelijks meer ziet waar hij loopt, moet eigenlijk ook niet zeuren als met regelmaat in zo'n plakkerige bolus wordt gestapt. Niet zelden hoor je dan trouwens het heel toepasselijke: 'Kak!'

Ik erger me eerlijk gezegd totaal niet aan hondenpoep. Ik kíjk nog ouderwets waar ik loop. Waar ik wel extra voor oplet, is wandelen langs grasstroken en grasvelden die op dat moment worden gemaaid. Als er cirkelmaaiers overheen denderen kan er namelijk van alles om je oren vliegen. Ook kak!...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant