Richard, Marijn, Sjimmie, Iris, Wassim en Tjeu hebben er zin in.
Richard, Marijn, Sjimmie, Iris, Wassim en Tjeu hebben er zin in.

'We gaan onze skills laten zien en voeren trucjes uit'

Sport 1.546 keer gelezen

VEGHEL | Het is bloedheet. Marijn en zijn vrienden Wassim, Tjeu, Richard en Sjimmie staan in de schaduw vlak voor de deur van Jongerencentrum De Kluis op de Noordkade in Veghel. Stagiaire Iris Pennings (21), tweedejaars student Sportkunde aan de HAN in Nijmegen, dirigeert de heren naar binnen.

In het Jongerencentrum is het niet veel cooler. Terwijl de jongens een glaasje ranja inschenken, vertelt Iris waarom ze hier samenzijn. "Op woensdag 13 juni organiseer ik, samen met deze BMX'ers, een evenement bij skatepark De Bunders. Het Urban Sports Event is een middag met verschillende demonstraties, onder andere skateboard, BMX, inline skaten en stunt steppen, en een gratis rolstoel experience." Het event komt niet zomaar uit de lucht vallen. Iris vervolgt: "Ik heb samen met mede-stagiaire Bert een buurtonderzoek gedaan. Daar kwam uit dat er op het skatepark eigenlijk geen grote evenementen worden georganiseerd. De wijk zag het wel zitten: een activiteit voor jong en oud op en rond het park." De stagiaire van het Veghelse jongerencentrum werkte een plan uit. "Ik wilde graag De Watersteeg erbij betrekken. Ze waren direct enthousiast. Samen met een aantal groep 8-leerlingen van basisscholen De Bunders en 't Heibosch halen we ze woensdag op. Het is leuk om deze mensen een middagje uit te bieden."

Showtje
Iris zocht jonge BMX-ers voor een demonstratie. Ze klopte aan bij Marijn (14). "Ik heb even overlegd met mijn vrienden", zegt hij terwijl de jonge BMX-er zijn leeftijdsgenootjes aankijkt. "Ze vonden het meteen een leuk idee. Wij wonen bijna allemaal in de wijk en zijn vaak te vinden op het skatepark." De mannen openen het Urban Sports Event om 14.00 uur met een demonstratie. Daarna geven ze advies, helpen ze geïnteresseerden wanneer gewenst en later op de middag geven ze opnieuw een showtje weg. "We gaan onze skills laten zien en voeren wat trucjes uit", vertellen Wassim en Richard.

Zenuwen 
Sjimmie vertelt geen last van zenuwen te hebben. "Het zou leuk zijn als er veel publiek komt. Soms komt er wel eens iemand kijken als we aan het BMX'en zijn." Tjeu vult aan: "Wij zijn in de avonden veel te vinden op het skatepark. Overdag is het nu te warm." De jongens zouden het geweldig vinden als er meer licht komt op en rondom het skatepark. "Heel graag! Er staat nu één lantaarnpaal, maar daar heb je niks aan", zeggen ze in koor.

Parcours
Op het verharde stuk naast het skatepark kan iedereen, jong en oud, kennismaken met de rolstoel. "Er wordt een parcourtje uitgezet. Iedereen mag proberen het parcours succesvol af te leggen. Mensen die in een rolstoel zitten zijn van harte uitgenodigd, verder zijn er een aantal rolstoelen aanwezig om te ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten. De rolstoel experience wordt mede-ondersteund door een extern, gespecialiseerd bedrijf."

Tweede editie 
De jongens zien een eventuele tweede editie nu al zitten. Marijn: "Misschien kunnen we er een wedstrijdje aan toevoegen. Dat lijkt me wel gaaf", zegt hij. De 21-jarige Iris heeft een compleet draaiboek klaarliggen. "Als mijn stage is afgelopen mogen ze dat natuurlijk gebruiken. De opzet is er. Het evenement groter wegzetten, kan altijd." Ze hoopt dat er woensdag veel mensen komen kijken. "Een aantal durf ik niet te noemen. Dat ligt ook een beetje aan het weer. Voor de jongens hoop ik dat het druk wordt. Het is overigens gratis toegankelijk", besluit ze.

Het Urban Sports Event in het skatepark op De Bunders begint woensdag 13 juni om 14.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant